Veliki uspjeh člana LAG-a Sjeverozapad – Dario Pocedulić je najbolji mladi poljoprivrednik

Na svečanosti u splitskom hotelu Le Meridien Lav u srijedu, 10. travnja, koja je upriličena u sklopu 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, članu Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad Dariju Poceduliću dodijeljeno je priznanje za najboljeg mladog poljoprivrednika 2024. godine.

  • 0
  • 107 views

Izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika organizirali su zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Jutarnji list i Ministarstvo poljoprivrede.
-Iznimno nam je velika čast što smo uopće sudjelovali na ovom izboru i nadamo se da ćemo dostojno predstaviti Hrvatsku na europskom izboru ove godine. Počeli smo sa šest hektara na posjedu, prošle godine smo prijavili 95, a ove godine imamo namjeru prijaviti oko 120 hektara, od čega 80 posto sijemo i prerađujemo heljdu. Bavimo se isključivo poljoprivredom – istaknula je na svečanosti Tamara Pocedulić, supruga najboljeg mladog poljoprivrednika Darija Pocedulića.
Poljoprivredno gospodarstvo Pocedulić iz Gornjeg Kućana inovativno je gospodarstvo koje se bavi uzgojem varaždinske heljde i proizvodi bezglutenske prehrambene i druge proizvode od te žitarice.
Njihovi mlinci od varaždinske heljde proglašeni najboljim inovativnim proizvodom na 9. Sajmu zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda, a primili su i nagradu – Superior Taste Award 2023. International Taste Instituta iz Bruxellesa za svoje heljdine krekere.
-Čestitam Dariju i njegovoj vrijednoj obitelji na ovoj vrijednoj nagradi. Obiteljsko gospodarstvo Pocedulić član je naše lokalne akcijske grupe, a naš LAG im je dodijelio i bespovratna sredstva na natječaju za Tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, kojima su, između ostalog, nabavili i protočnu sušaru za sušenje zrna. Ovi mladi poljoprivrednici, koji uspješno vode inovativno gospodarstvo, spojili su dugu tradiciju uzgoja heljde i moderni tržišni pristup. Obitelj Pocedulić uspjela je sačuvati i oživjeti heljdu, autohtonu poljoprivrednu kulturu ovoga kraja i svojom inovativnošću, osmišljavanjem niza proizvoda od heljde, pokazati kako ostvariti dodanu vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji. Siguran sam da će Poljoprivredno gospodarstvo Pocedulić biti uspješno i u europskoj konkurenciji mladih poljoprivrednika – istaknuo je u čestitci Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Rad LAG-a Sjeverozapad financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja (Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH).

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.