Kultura i starine Zagorja predstavljeni u Grožnjanu

Chiron spaja hrvatski Sjever s Istrom

  • 0
  • 294 views

Raznovrsnim i vrlo bogatim kulturno-umjetničkim programom u danima protekloga vikenda u istarskom Grožnjanu proslavljen je Dan ove općine. To ne bi bila tolika novost za kontinentalne Hrvate da na toj svečanosti među ostalima nisu sudjelovali i članovi udruge ‘Starinski žmaki’ iz Brezničkog Huma, koji su tom prilikom brojnim Istranima i njihovim gostima predstavili okuse starine s područja Hrvatskog Zagorja i sjeverozapadne Hrvatske.
Trodnevna je svečanost u Grožnjanu započela svečanom sjednicom Općinskog vijeća u nazočnosti brojnih gostiju i prijatelja. Uz domaćina načelnika Općine Grožnjan Claudija Stocovza veliki doprinos organizaciji bogatoga kulturno-umjetničkog događanja dala je Božica Županić, rodom iz Ivanca, koja već godinama živi i radi u Istri gdje uspješno sa svojim suprugom vodi tvrtku Chiron koja jedinstvenim holističkim pristupom djeluje na unapređenju kvalitete života. Tako je Chiron povezao tradiciju kontinenta i bajkovite Istre putem čula okusa zahvaljujući ukusnim specijalitetima iz kuhinja domaćica koje spravljaju rijetka fina starinska jela zahvaljujući udruzi ‘Starinski žmaki’ iz Brezničkog Huma, ali i plesnu tradiciju hrvatskog sjevera zahvaljujući udruzi Grofovija Konjski iz Konjščine, te nadaleko poznatu lepoglavsku čipku zahvaljujući čipkaricama lepoglavske udruge ‘Danica Brossler’. Na trodnevnom su druženju među ostalim predstavljeni Ahat i kristali te Agro turistički klaster iz Lepoglave, brojni drugi OPG-ovi i njihovi proizvodi te udruge i zadruge iz cijele Istre od kamenoklesarskih i kovačkih, drvoprerađivačkih i krojačkih, pletačkih, slikarskih, kozmetičkih, književnih, te unikatnih radova i usluga.
– Sudjelovalo je ukupno 200-tinjak sudionika od čega pedesetero iz Varaždinske županije što posebno veseli jer smo putem ove vrijedne manifestacije uspjeli povezati Sjever s Istrom – napominje Božica Županić i dodaje kako se nada još boljem povezivanju Grožnjana i Brezničkog Huma, što dakako ovisi o dogovoru dvojice općinskih načelnika, koji će se ponovo susresti već najesen uz Dan Općine Breznički Hum.
Predsjednica udruge ‘Starinski žmaki’ Darinka Andrašek zahvalila je organizatorima iz Općine Grožnjan i domaćinima tvrtki Chiron na prijemu i prilici da predstave starinske okuse Brezničkog Huma, te konstatirala kako njihova podrška i entuzijazam za očuvanje tradicije predstavljaju veliku inspiraciju.
– Hvala našem načelniku, svim Žmakicama i ostalim članovima koji su doprinijeli ovom uspješnom Danu starih običaja i zanata u Grožnjanu! Zajedno smo stvorili nešto zaista posebno i jedva čekamo buduće suradnje i druženja – zaključila je Darinka Andrašek.

GROŽNJAN
Nekoć davno,
kad su dani bili duži
a ljudi jedni drugima bliži,
nastao je grad.
Od kamena sazdan,
do neba stoji
i oblake nad morem broji. (B.Ž.)

 

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.