Kipar Nikola Vudrag autor nagrada za najprestižniji humanitarni događaj u Europi – Grand Charity Auction

Svaka je skulptura izrađena kao maska ​​i odaje počast samoizražavanju, autentičnosti i složenosti ljudske prirode, objasnio je Vudrag ideju dizajna nagrada.

  • 0
  • 239 views

Svaka je skulptura izrađena kao maska ​​i odaje počast samoizražavanju, autentičnosti i složenosti ljudske prirode, objasnio je Vudrag ideju dizajna nagrada.

“Premašili smo naše najoptimističnije procjene. Prikupili smo više od 10 milijuna eura u 90 minuta. Možemo biti ponosni. Još jednom pokazujemo da Poljaci to mogu, i štoviše, mogu to učiniti sa stilom,” rekao je Rafał Brzoska nakon aukcije
Treće izdanje poljske Grand Charity Auction TOP CHARITY 2024. održane 8. lipnja u Varšavi, ostvarilo je povijesni rezultat! U samo 90 minuta prikupljeno je više od 10 milijuna eura, što ovaj događaj čini najvećim, ali najprestižnijim humanitarnim događajem u Europi. U Hrvatskoj, događaj je postao poznat prošle godine kada je skulptura kipara Nikole Vudraga “Iron Maiden” prodana za iznos od 712.000 eura.

Grand Charity Auction pokrenuli su Omenaa Mensah i Rafał Brzoska – par poznat po svojim filantropskim nastojanjima. Ovaj događaj osmislili su kako bi prikupili sredstva za Zakladu Omenaa i Zakladu Rafał Brzoska. Te su Zaklade usmjerene na različite humanitarne ciljeve, uključujući potporu sirotištima, obrazovne projekte za djecu u Africi, pružanje pomoći majkama i djeci iz Ukrajine, stipendiranje nadarenih studenata i druge.

Omenaa Mensah i Rafał Brzoska, par poznat po svojim filantropskim nastojanjima koji je pokrenuo Grand Charity Auction
Filantropija i umjetnost

“Premašili smo naše najoptimističnije procjene. Prikupili smo više od 10 milijuna eura u 90 minuta. Možemo biti ponosni. Još jednom pokazujemo da Poljaci to mogu, i štoviše, mogu to učiniti sa stilom,” rekao je Rafał Brzoska za Dzień Dobry TVN nakon aukcije.

Aukcija se održala u palači kralja Jana III. Sobieskog u Wilanowu gdje se okupilo odabranih 450 gostiju. Pozivnicu za ovaj prestižni događaj dobilo je 100 najbogatijih Poljaka, kao i vlasnika i većinskih dioničara tvrtki s prihodima većim od 100 milijuna poljskih zlota. Ovu zatvorenu i ekskluzivnu grupu poslovnih ljudi, nadopunili su ugledni kustosi, kolekcionari i umjetnici iz Poljske i inozemstva, kao i jedinstvene ličnosti iz poljskog show biznisa.

Aukcija se održala u palači kralja Jana III. Sobieskog u Wilanowu gdje se okupilo odabranih 450 gostiju

Na aukciji je licitirano 15 umjetnina i 10 djela iz edicije Great Emotions. Radove je odabralo Umjetničko vijeće u sastavu Iwona Büchner-Grzesiak, Rafał Kamecki, Boris Kudlička, Kama Zboralska i Omenaa Mensah. Umjetnička djela odabrana su tijekom jednogodišnjeg procesa razgovora, rasprava i suradnje ljubitelja umjetnosti i stručnjaka.

Na samoj aukciji umjetničkih djela prikupljeno je 5,2 mil. eura, a taj je iznos Rafał Brzoska udvostručio privatnom donacijom, čime se ukupan iznos popeo na 10,4 milijuna eura. Uz dodatne donacije gostiju, konačni rezultat aukcije je 10,6 milijuna eura.

Omenaa Mensah istaknula je kako su uz pomoć sredstava prikupljenih na aukciji prošle godine uspjeli pomoći 10 tisuća korisnika. “Zahvaljujući tako spektakularnom iznosu, naša će pomoć stići do još većeg broja potrebitih. Još jednom želimo zahvaliti svim gostima i donatorima na otvorenom srcu i velikodušnosti! Zahvaljujući vama, dokazujemo da nemoguće za nas u Poljskoj ne postoji!”, zaključila je Omenaa Mensah.

Uz izradu nagrada, Vudrag je bio pozvan da izloži skulpture “Adamas” na ulazu u Dvorac kralja Jana
Vudragu povjerili izradu nagrada

Tijekom aukcije dodijeljene su i TOP CHARITY awards. Ove iznimne nagrade dodjeljuju se pojedincima koji pokazuju izuzetnu predanost, strast i predanost pomaganju potrebitima.

Organizatori Grand Charity Auction, Zaklada Omenaa, Zaklada OmenaArt i Zaklada Rafał Brzoska odlučili su povjeriti prestižan zadatak kreiranja vrijednih nagrada TOP CHARITY 2024 hrvatskom umjetniku Nikoli Vudragu.

“Angažman Nikole Vudraga na izradi TOP CHARITY nagrada, na prirodan način slijedi izvanredno postignuće njegovog rada koji je postigao rekordnu svotu na Grand Charity Auction prošle godine.”, istaknula je organizatorica Omenaa Mensah. Dodala je kako su u Omenaa Foundation iznimno sretni što Nikola i ove godine sudjeluje na Grand Charity Auction te kako planiraju dugoročnu suradnju

“Bila mi je velika čast sudjelovati na takvom događaju i izraditi “TOP CHARITY” nagrade, naročito nakon prošlogodišnjeg uspjeha. Ova, treća edicija dobrotvorne aukcije skupila je više od 10 milijuna eura za potrebite, nadišla najpoznatiju dobrotvornu aukciju u Cannesu i postavila se kao najveća dobrotvorna aukcija u Europi. Sretan sam za Omenu i Rafala koji su pokazali da jedna zemlja Istočne Europe može ne samo konkurirati već i doprinijeti, i iznimna mi je čast biti dio te priče.”, rekao je Vudrag. Pojasnio je i ideju iza dizajna nagrada.

“Svaka je skulptura izrađena kao maska ​​i odaje počast samoizražavanju, autentičnosti i složenosti ljudske prirode. Kroz graciozne linije i klasičnu estetiku, ova skulpture ​​služe kao podsjetnik na složenu međuigru između osobnih i kolektivnih identiteta unutar šireg kulturnog konteksta. Postavljene su na egzotična drvena postolja, kao što je “zebrano” drvo podrijetlom iz zapadne Afrike, “padouk” iz Afrike i Azije, “PurpleHeart” drvo porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i naravno 15000 godina staro “močvarno drvo” iz mračnih rijeka mojih balkanskih krajeva.”, kazao je Vudrag, koji je na prestižni događaj stigao u pratnji supruge Paule Banić Vudrag, također uspješne kiparice.

Umjetnici Paula Banić Vudrag i Nikola Vudrag na prestižnom eventu

Uz izradu nagrada, Vudrag je bio pozvan da izloži skulpture ‘Adamas’ na ulazu u Dvorac kralja Jana. Metalne skulpture dijamanata, monumentalne skulpture Igora Mitoraja i Michała Jackowskog okružile su ulaz u dvorac i događaj, stvarajući impresivnu scenu koja je slavila umjetnost i filantropiju, te dodatno naglašavala raskoš i značaj ovog humanitarnog događaja
Priznanja, rekordi i budući utjecaj
Američki veleposlanik u Poljskoj, Mark Brzezinski, također je prisustvovao događaju, pohvalivši snagu poljskog društva. U ekskluzivnom intervjuu za Forbes, istaknuo je važnost poštovanja, jednakosti i obrazovanja, vrijednosti koje su ključne za njegove diplomatske i filantropske napore. Osvrnuo se na izvanrednu mobilizaciju poljskog naroda za pomoć Ukrajini, opisujući to kao iskustvo koje mu je promijenilo život.

Najvišu cijenu postigao rad poljskog kipara Igora Mitoraja, autorska edicija skulpture “Torso alato”

Spomenimo i kako je ove godine na aukciji najvišu cijenu postigao rad poljskog kipara Igora Mitoraja, autorska edicija skulpture “Torso alato” koja je prodana za 6.800.000 zlota, odnosno za oko 1.5 mil. eura, čime je oboren još jedan rekord u licitaciji, dok Vudragova skulptura “Iron Maiden” i dalje drži rekord po postignutoj cijeni na toj dobrotvornoj aukciji među živućim umjetnicima.

Sve u svemu, Grand Charity Auction 2024. bila je monumentalni uspjeh, pokazujući kako umjetnost i filantropija imaju moć za postizanje značajnih promjena.


Monumentalne skulpture Igora Mitoraja, Michala Jackowskog i Nikole Vudraga okružile su ulaz u dvorac

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.