Početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH

  • 0
  • 133 views

Danas je u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) Republike Hrvatske.
Predstavljanju su nazočili izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te, Nediljko Dujić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma, Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Anja Bagarić, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe, Lidija Fuštar, pročelnica Područnog meteorološkog ureda Split, Maja Bojić, voditeljica za odnose s javnošću u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te zapovjednici vatrogasnih zajednica županija s priobalja.
Odluku o početku glavnog napora požarne sezone za 11. lipnja na temelju klimatskih značajki i uz konzultacije županijskih zapovjednika kao i zapovjednika vojnih snaga donio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković koji je istaknuo da OVZ RH obavlja operativne funkcije prikupljanja, objedinjavanja, obrade i distribucije svih informacija i podataka s terena u realnom vremenu, a za potrebe kvalitetne potpore u donošenju kvalitetnih odluka tijekom protupožarne sezone. Uz vatrogasce, u OVZ-u su i pripadnici MORH-a, MUP-a, Civilne zaštite te vatrogasci Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine kao novine je naveo mogućnost praćenja pozicija protupožarnih zrakoplova u realnom vremenu. Od ove godine u protupožarni nadzor uključene su i solarne elektrane. Navedena je i nova sposobnost DHMZ a koji će izraditi i dostaviti i posebne vremenske prognoze na zahtjev za potrebe vježbe “Sigurnost 24”.
Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da prethodno razdoblje nije bilo povoljno za vatrogasce, te smo od početka godine zabilježili povećanje broja požara u odnosu na isto razdoblje lani od 21.48 %, s puno većom opožarenom površinom.
Prognoze za ljeto predviđaju srednju klasu opasnosti od požara. To znači da će ona biti uglavnom malo viša od prosjeka, osobito na jugu Dalmacije – rekao je Tucaković. Također je naveo da na području priobalja djeluje 37 javnih vatrogasnih postrojbi s 1.585 profesionalnih vatrogasaca, 279 dobrovoljna vatrogasna društva s 4.254 dobrovoljna vatrogasca. Odobreno je zapošljavanje do 1131 sezonskih vatrogasca te 27 domicilnih vatrogasaca. Organizirane su stalne dislokacije vatrogasaca s kontinenta na priobalje, od kojih su nove Jasenice, Brač – Selca i Milna. U slučaju potrebe, spremne su i izvanredne dislokacije iz kontinenta.
Prema riječima brigadnog generala Željka Ljubasa, u ovoj protupožarnoj sezoni, vatrogascima će iz zraka pomagati do 5 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova AT-802, 1 helikopter, zrakoplov za potrebe izviđanje te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3. Hrvatska ratna mornarica će pomoći protupožarne napore s 2 broda i 2 gumene brodice. U razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna Ministarstvo obrane – Oružane snage Republike Hrvatske planirat će kopnene snage za angažiranje prilikom gašenja požara na otvorenom prostoru, koje će se po potrebi angažirati na zahtjev glavnog vatrogasnog zapovjednika.
Ovu godinu možemo s radošću najaviti da ćemo imati više od 220 kamera za video nadzor. Osim postojećeg pokrivanja cijelog mediteranskog dijela Hrvatske, od ove godine testiramo video nadzor i u kopnenom dijelu Hrvatske, u Karlovačkoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj u Spačvi. Klima se mijenja, ekstreme imamo na dnevnoj razini te planiramo daljnji razvitak sustava video nadzora, kazao je Nediljko Dujić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.
Izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin, kazala je da je Vlada RH kroz bespovratna sredstva iz EU projekata uložila u opremu, tehniku i ljudstvo 600 milijuna eura za razvoj vatrogastva i drugih sastavnica sustava zaštite od požara. Kroz nekoliko godina, nabavit će se dva nova protupožarna zrakoplova Canadair u vrijednosti 100 milijuna eura i time će Hrvatska biti jedna od šest zemalja EU koja će u potpunosti iskoristiti namijenjena sredstva za nabavku ovih aviona.

Zapovjednici vatrogasnih zajednica županija su istaknuli da su lokalne snage spremne za djelovanje u slučaju požara, ali i drugih nesreća. Angažman vatrogasaca će ovisiti ponajviše o vremenskim uvjetima, a vatrogasne snage će u sinergiji s ostalim čimbenicima sustava odgovoriti na sve izazove.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.