SP 2025: Ždrijeb nije mazio Hrvatsku

  • 0
  • 203 views

Sjajnom priredbom u prepunoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održan je ždrijeb 29. Svjetskog rukometnog prvenstva koje zajednički organiziraju Hrvatska, Danska i Norveška od 14. siječnja do 2. veljače 2025. godine. Ples kuglica nije nam bio baš naklonjen. Hrvatska je za suparnike u prvoj fazi natjecanja dobila Egipat, Argentinu i Bahrein. Tri reprezentacija s tri različita kontinenta, ali i tri različita stila igranja.

Kao što je poznato, Hrvatska se uoči ždrijeba nalazila u drugom potu ili šeširu. Kako je ždrijeb bio poludirigiran unaprijed je bila smještena kao broj dva u Skupinu H koja će se igrati u Areni Zagreb. Kako je šest nositelja iz prvog pota također bilo unaprijed raspoređeno po skupinama i gradovima, nama su u skupinu mogli doći Francuzi ili Egipćani. Ždrijeb je „sretnom“ rukom našeg izbornika Dagura Sigurdssona odlučio da to bude Egipat. Iz pota 3 pripala nam je Argentina, a iz pota 4 došao je Bahrein. Moglo je lakše, ali i teže.

Hrvatski dio natjecanja igra se u tri grada. Uz Zagreb, koji je domaćin dvije skupine G i H, jedna Skupina C igra se u Poreču, a Skupine D u Varaždinu. Po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje u tzv. Glavnu fazu natjecanja, s tim da se spajaju Skupine A i B, C i D, E i F te G i H. Glavne skupine igrat će se u Zagrebu, Varaždinu, Herningu i Berumu/Oslu. Nakon toga, dvije najbolje idu u četvrtfinale. Hrvatska će biti domaćin dva četvrtfinala i oba će se igrati u Areni Zagreb. Po jedno četvrtfinale pripada Danskoj i Norveškoj. Kada su polufinala u pitanju, Hrvatska je i tu prisutna jer će jedno biti u Zagrebu, a drugo u Oslu. Borba za medalje tako je u glavnom norveškom gradu.

Evo svih skupina SP 2025:

SKUPINA A (HERNING): 1. NJEMAČKA, 2. ČEŠKA, 3. POLJSKA, 4. ŠVICARSKA

SKUPINE B (HERNING): 1. DANSKA,2.ITALIJA,3.ALŽIR,4. TUNIS

SKUPINA C (POREČ): 1. FRANCUSKA, 2. AUSTRIJA, 3. KATAR, 4. KUVAJT

SKUPINA D (VARAŽDIN): 1. MAĐARSKA, 2. NIZOZEMSKA, 3. SJ. MAKEDONIJA, 4. GVINEJA

SKUPINA E (OSLO): 1. NORVEŠKA, 2. PORTUGAL, 3. BRAZIL, 4. USA

SKUPINA F (OSLO): 1. ŠVEDSKA, 2. ŠPANJOLSKA, 3. JAPAN, 4. ČILE

SKUPINA G (ZAGREB): 1. SLOVENIJA, 2. ISLAND, 3. KUBA, 4. ZEL. OTOCI

SKUPINA H (ZAGREB): 1. EGIPAT, 2. HRVATSKA, 3. ARGENTINA, 4. BAHREIN

Ždrijeb je inače protekao u sjajnoj atmosferi do vrha ispunjenog Lisinskog. U uvodnom dijelu govorili su predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Svjetske rukometne federacije (IHF) Hassan Moustafa, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Davor Božinović i na kraju, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Neposredno nakon predstavljanja maskote, odnosno prije samog ždrijeba Lisinski je rasplesao Baby Lasagna svojim sada već svjetskim hitom Rim Tim Tagi Dim. U samom ždrijebu sudjelovali su izvršni direktor Svjetske rukometne federacije Patrick Strub, predsjednik natjecateljske komisije Svjetske rukometne federacije Per Bertelsen, ali i Dominik Kuzmanović, Norvežanin Alexander Blonz, predsjednik Danskog rukometnog saveza Morten Stig Christensen te hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson.

Od kada se pojavila na svjetskoj rukometnoj karti 1995. godine i na prvom natjecanju osvojila srebro, Hrvatska nikada nije propustila Svjetsko prvenstvo. Štoviše, u 15 sudjelovanja osvojila je 5 medalja i time se u kratkoj povijesti svrstala u red najvećih. Posebno plodonosno bilo je razdoblje od 2003. pa do 2013. godine kada je osvojeno jedino zlato, tri srebra i jedna bronca. Upravo od nje, a izborena je 2013., Hrvatska čeka novu svjetsku medalju. Svi se nadamo da tome postu dolazi kraj sljedeće godine kada zajedno s Danskom i Norveškom zajednički organiziramo 29. svjetsku rukometnu smotru.

Tijekom povijesti mijenjali su se sustavi natjecanja i skupine, ali vrijedi zabilježiti da je Hrvatska u 15 sudjelovanja čak devet puta bila pobjednik Skupine u prvom krugu, četiri puta bila je druga, jedanput treća i jedanput četvrta. I ne manje bitno, u tih 15 nastupa, šest puta su naši dečki završavali prvi dio natjecanja bez poraza. Posljednji put to je bilo u Njemačkoj 2019. godine. A suparnici su nam bili Španjolska, Island, Sj. Makedonija, Bahrein i Japan, zanimljivo s Dagurom Sigurdssonom na klupi.

Hrvatska je do sada u prvom krugu odigrala 69 utakmica. Ostvarila je impresivnih 55 pobjeda. Četiri susreta završena su neodlučeno, a doživjela je ukupno devet poraza. Ne sumnjamo da će se te pozitivne i lijepe brojke još malo pojačati sljedeće godine.

izvor: https://hrs.hr/

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.