Započinje suradnja općina Breznički Hum i Grožnjan

  • 0
  • 135 views

Varaždinska Općina Breznički Hum i Istarska Općina Grožnjan uskoro će potpisati povelju o prijateljstvu. To će biti slijed prošlotjednog boravka delegacije predvođene načelnikom Zoranom Hegedićem i predsjednicom udruge Starinski žmaki Darinkom Andrašek u ovome istarskom bajkovitom mjestu, i susreta s načelnikom Općine Grožnjan Claudiom Stokovtzem. Dvije općine povezuju srodna događanja vezana uz obilježavanja značajnih općinskih dana a osnovnu poveznicu čine kultura, turizam i gastronomija. Obje su općine povezane umjetničkom likovnom kolonijom. S titulom grada umjetnika 1965., u Grožnjanu se rodila nova kreativna era tijekom koje su prazne i napuštene kuće nakon II. svjetskog rata naselili članovi društva likovnih umjetnika Hrvatske, Slovenije, Srbije i BIH. Tridesetak takvih kuća se s vremenom pretvorilo u galerije, ateljee, studije i trajne domove brojnih umjetnika. Uđete li u Grožnjan imat ćete osjećaj kao da ste ušli u umjetničku bajku. Breznički Hum je pak ponosan na svoju likovnu koloniju koja redovito okuplja desetke umjetnika, a tako će biti i dolazeće subote 1. lipnja, kada se među ostalima prvi put očekuje i dolazak umjetnika iz Grožnjana. Poslije humske likovne kolonije će uz obilježavanje Dana Općine Grožnjan 14. i 15. lipnja delegacija Brezničkog Huma boraviti u Istri gdje će predstaviti manifestaciju Starinski žmaki, po kojoj je ova općina poznata širom Hrvatske.
– U europskim okvirima poznati Jazz festival u Grožnjanu i Limenu glazbu Sveti Martin u Brezničkom Humu ne povezuje samo strast prema glazbi već i činjenica da su neki glazbenici iz Huma već nastupali na Jazz festivalu u Grožnjanu – govori Zoran Hegedić. Načelnik kaže i kako je želja međunarodnom kulturnom statusu dviju općina u budućnosti dodati novu notu – izložbu umjetničkih fotografija glasovitoga fotografa Davida Botonda koji bi Istri predstavio svoju platformu Geofolk. Prilika bi to ujedno bila da objektivom upotpuni svoju kolekciju najljepšim istarskim narodnim nošnjama.
Povelju o prijateljstvu dvije će općine pripremiti za potpis na obilježavanju Dana Brezničkog Huma uz blagdan Svetoga Martina zaštitnika ove općine – 11. studenoga 2024. godine.

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.