Novi ERASMUS+KA2 projekt na III. Osnovnoj školi

  • 0
  • 127 views

Učenici i učitelji III. Osnovne škole Varaždin ove su školske godine jako aktivni u Erasmus + projektima. Novi projekt Erasmus+ KA2 projekt u koji su se uključili zove se „Klimatska pismenost u školama kroz STEM“ ( „ Climate literacy at schools via STEM“).
Projekt je službeno započeo 31.12. 2023. godine i traje sve do 30.8. 2025. Partneri su osnovne škole iz Poljske (Zespol Szkol Spolecznych Spolecznego Towarzystwa Oswiatowego), Portugala (Agrupamento Escolas A Lã e a Neve), Turske (Gaziosmnpaşa Dobruca Ortaokulu) i nevladina organizacija iz Turske Inopark Konya Teknoloji Gelistirme Bolgesi Yonetici A.S.
Cilj projekta je podići svijest učenika, učitelja, roditelja i lokalne zajednice o zaštiti okoliša, a nastoji se postići korištenjem STEAM metode podučavanja koja uključuje S – Science (Znanost), T – Technology (Tehnologija), E – Engineering (Inženjerstvo), A – Arts
(Umjetnost), M – Mathematics (Matematika).

Kroz sveobuhvatan pristup problemu, učenicima se želi pokazati kako STEM koristiti za rješavanje svakodnevnih problema. Projektom se želi utjecati na: učinkovito korištenje vode u domovima, njezinu ponovnu uporabu, širenje znanja iz područja obnovljivih izvora energije, pronalaženje rješenja za probleme onečišćenja vode, zraka i tla, preradu otpada kao i poboljšanje informatičkih vještina, moderne tehnologije, usavršavanje jezičnih i društvenih vještina, poznavanje europske kulture, podizanje samopoštovanja i uspostavljanje međunarodnih prijateljstava.
Prva mobilnost održava se u lipnju u Poljskoj, zatim u listopadu u Portugalu, u prosincu u Turskoj, a u ožujku iduće godine online u Hrvatskoj. Na mobilnostima će sudjelovati naši učenici i učitelji. Svima će to biti prilika za stjecanje novih znanja i vještina, razvijanje međunarodne suradnje, sklapanja novih prijateljstava i promoviranje naše škole izvan granica Hrvatske.
Više o projektu možete pročitati na stranicama:
https://climateliteracyatschools.wordpress.com/
http://os-treca-vz.skole.hr/
Do sada su naši učenici uspješno promovirali projekt kroz razne međunarodne radionice s učenicima gostima iz Italije ( Napulj i Sicilija), Portugala ( Madeira) i Poljske. Neke od radionica bile su izrada mirisnih svijeća recikliranjem starih svijeća, izrada vaza i drugih praktičnih predmeta metodom decoupagea na limenkama, izrada igračaka za pse od otpadnog tekstila. Korištenjem likovnog izričaja stvarali su eko poruke namijenjene učenicima, roditeljima i svim posjetiteljima škole. Posjetili su poučnu stazi uz rijeku Dravu.
Peti razredi uključili su se u projekt na nastavi geografije sa istraživanjem kako i koliko troše vodu u svojem kućanstvu. Prikupljene podatke trebali su matematički obraditi, izračunati potrošnju vode po članu i usporediti s prosjekom Hrvatske, te navesti načine kako s ukućanima uštediti vodu. Tako su ujedno obilježili i dan planeta Zemlje.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.