U Varaždin stiže Damir Šantek – autor prvog hrvatskog ronilačkog putopisa

“Ispod površine” je prvi hrvatski ronilački putopis autora Damira Šanteka, koji će biti predstavljen na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike u četvrtak, 4. travnja 2024. s početkom u 17:00 sati u prostorijama Info Club-a (podrum FOI 1, Pavlinska 2, Varaždin). Bit će to u okviru SciBAr-a, FOI-jeva programa neformalne diskusije znanstvenika i/ili autora, koji najčešće uključuje jednu ili više zanimljivih i aktualnih tema namijenjenih široj publici.

  • 0
  • 95 views

O predstavljanju
Ako zaronite u autorove stranice s fantastičnim fotografijama podmorja imat ćete priliku doživjet daleko šire obzore od samog ronjenja. Kroz knjigu se provlače brojne civilizacije, kulture, religije, povijest, sraz čovjeka i mora, neke od najljepših svjetskih plaža, potopljene ljudske sudbine i nadanja, neizmjerno bogatstvo podvodnog svijeta…
Ova druga knjiga autorove trilogije “Gdje misli nestaju” se nakon nekih od najviših i najuzbudljivijih vrhova svjetskih planina spušta ispod površine mora, oceana, jezera, rijeka, pa čak i akvarija i bazena. Autor nam omogućuje uvid u šarene, životom prebogate koraljne grebene, okomite zidove koji se duboko spuštaju u modre dubine i pješčana prostranstva podmorja. Ljubitelji povijesti moći će se susresti s podvodnim povijesnim nalazištima iz doba starog Rima, srednjovjekovnim brodolomima, brodskim olupinama iz I i II svjetskog rata, kao i onima novijeg datuma. Posjetit ćete podvodne, ali i brojne “kopnene” muzeje, susresti se s morskim psima, ražama, murinama, delfinima, barakudama, ali i rakovima, sipama i cijelom niskom bezbrojnih vrsta riba koje žive u brojnim svjetskim morima od Kariba, Atlantskog i Indijskog oceana do Sredozemnog, Arapskog i Javanskog mora. Naravno brojne stranice su posvećene i ljepotama hrvatskog podmorja. Brojne povijesne olupine oko otoka Visa ali i diljem naše obale, predivno podmorje Kornata, nevjerojatna nalazišta iz doba Rimskog carstva koncentrirana oko otoka Paga i fantastična Mrežnica idu uz bok razvikanim svjetskim ronilačkim destinacijama.
O autoru
Damir Šantek rođen je 1965. godine u Zagrebu. Godine 1978. primio je nagradu publike za najljepšu skulpturu čitatelja Politike. Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujući Grafite i Gloria II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. godine. Stripove je objavljivao u Studentskom listu, a pjesme i kratke priče u Valu, RIVAL-u, Rukopisima, Fanzinu i Četvrtom oktobru. Kao novinar pisao je za Oko (novine za kulturu), Heroinu (rock-magazin), Zapad (dnevne novine) i Svijet. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a stručne i znanstvene članke objavljivao je u Strojarstvu, Polimerima, PC Chipu, EGE, infoTRENDU, WIN INI i Gospodarskom listu. Putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors i Planinski vestnik. Kao menadžer radio je u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanci, Volksbanci i Magmi, a danas predaje u Srednjoj školi u Oroslavju. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, npr. National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Krajem 2022. izdao je prvu knjigu putopisne trilogije “Gdje misli nestaju” u izdanju Mozaik knjige. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije.
Predstavljanje je otvoreno za svu zainteresiranu javnost!

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.