Varaždinska umjetnica Mateja Rusak predstavila se samostalnom izložbom “Moja Rijeka” u Zagrebu!

  • 0
  • 202 views

Jučer je svečano otvorena samostalna izložba “Moja Rijeka” akademske umjetnice Mateje Rusak u Galeriji Idealni grad u Zagrebu. Umjetnica se predstavila recentnim ciklusom od ukupno 12 radova u kombiniranoj tehnici koji su nastali tijekom protekle godine. Umjetnicu su podržali mnogi kolege i kolegice koji su prisustvovali otvorenju, a posjetitelji su ostali istovremeno oduševljeni i fascinirani predstavljenim radovima!

U sklopu službenog otvorenja izložbe voditeljica galerije Idealni grad Vanda Kreutz pozdravila sve prisutne i istaknula kako je Mateja Rusak prošla na godišnjem natječaju za izlaganje u Galeriji Idealni grad te kako joj je drago što se iznimno zanimljivim recentnim ciklusom predstavlja zagrebačkoj publici. Kustosica izložba Sonja Švec Španjol ukratko je predstavila Matejin ciklus istaknuvši kako je rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala Rijeku kao grad svog studija, a značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, dok se morski kolorit zauvijek utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima. Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“. Ciklus od 12 radova izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima. Tako i prilikom oblikovanja aktualnog ciklusa „Moja Rijeka“, umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije nastale brisanjem prvog sloja boje s matrica prilikom otiskivanja ranijeg ciklusa „Hommage Rijeci“, dok dio kompozicije oblikuje nizom perforacija papiru koje izvodi grafičkom iglom što čini direktnu poveznicu s njezinim primarnim izričajem – grafikom. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica Mateja Rusak objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“. No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin. Umjetnica Mateja Rusak zahvalila se svima na dolasku te organizatorima na vrlo profesionalnoj suradnji.

Izložba ostaje otvorena do 17. travnja i može se razgledati radnim danom od 10 sati do 18 sati u Galeriji Idealni grad (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad).

Fotografija: Zoran Pero Radaković

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.