U Varaždinu potpisan sporazum o suradnji FOI-ja i tvrtke SIEMENS ENERGY d.o.o.

  • 0
  • 211 views

Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima između Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike i tvrtke Siemens Energy d.o.o. danas su u Varaždinu na FOI-ju potpisali dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i predsjednik Uprave Siemens Energy d.o.o. Boris Miljavac, uz prisustvo ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana. Sporazum je potpisan u cilju dugoročne znanstvene, tehničke i stručne suradnje na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima razvoja novih tehnologija.
Tvrtka Siemens Energy globalni je lider na području energetike i obnovljivih izvora energije, a godišnje na svjetskoj razini ulaganjem od 1.2 milijarde eura u istraživanje i razvoj, pokazuje svoju posvećenost tehnološkom napretku, pri čemu ističu da je nužno privući i visokokvalificiran kadar u samu kompaniju. „Ovdje vidimo priliku da se povežemo na nizu istraživačkih i razvojnih projekata kroz koje možemo stvarati održiva rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na naše društvo, razvoj novih tehnologija i gospodarstva. Surađujemo s tri najveća tehnološka fakulteta u Hrvatskoj i sa svakim od njih imamo specifične projekte – od cybersecurity-ja, vodika do energetske učinkovitosti, a s FOI-jem želimo otvoriti suradnju u području umjetne inteligencije (eng. AI) i digitalizacije“ – istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Boris Miljavac.
Upravo FOI ima važnu ulogu u obrazovanju stručnjaka koji su potrebni za implementaciju digitalnih i zelenih tehnologija u različitim sektorima gospodarstva. Kroz svoje studijske programe, interdisciplinarni pristup u istraživačkim projektima, FOI pruža znanje i vještine potrebne za razvoj, implementaciju i održavanje naprednih tehnoloških rješenja. „Već aktivno surađujemo s industrijskim partnerima kako bi prenijeli najnovija znanja i tehnološka rješenja iz akademske sfere u realni sektor. Vjerujem kako stručnost naših nastavnika, ali i studenata može pomoći organizacijama u razumijevanju potencijala i primjene naprednih tehnologija u poslovnim procesima“ – ističe dekanica Marina Klačmer Čalopa.
„Sama ideja oko suradnje FOI-ja i tvrtke Siemens Energy d.o.o. došla je nakon našeg prošlotjednog sudjelovanja na konferenciji obnovljivih izvora energije u Berlinu i sjedištu Siemens Energy, gdje smo tijekom razgovora s vodstvom tvrtke došli smo na temu potrebe za visokokvalificiranom i obrazovanom radnom snagom, posebice kada govorimo o temama održivosti i umjetne inteligencije, stoga sam siguran da će ova suradnja polučiti izuzetan uspjeh. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja također potiče ulaganje u obnovljive izvore energije jer je i europski cilj da do 2050. postanemo prvi klimatsko neutralni kontinent“ – zaključio je ministar Damir Habijan.
Prva zajednička suradnja FOI-ja i tvrtke Siemens Energy bit će ostvarena kroz predavanja, radionice, stručnu praksu studenata i istraživačke projekte.

 

 

 

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.