Breznički Hum: Odjeci projekta RECup

  • 0
  • 119 views

Rumunjski i talijanski projektni događaji, održani ranije ove godine u Bukureštu i Sorianu, bili su uvod u događaje koje donosi i dalje razrađuje europski projekt RECup – jačanja europskog stanovništva stvarajući uvjete građanskog i demokratskog sudjelovanja u kreiranju europskih politika.
Ovaj je put domaćin bila Hrvatska, točnije Općina Breznički Hum kojoj je ovo 25. projekt u kojem sudjeluje unatrag 14 godina. Za lokaciju smještaja i lakšu provedbu projekta odabrane su Varaždinske Toplice i tamošnji hotel Minerva, što se pokazalo kao pun pogodak za više od 40 gostiju – sudionika CERV RECup projekta financiranog sredstvima Europske Unije – iz Rumunjske, Grčke, Malte, Španjolske, Italije i susjedne Slovenije. Predstavnik ovoga projekta kao vodeći partner jest Rumunjska, a glavne odrednice i teme vezane uz nezaposlenost i mlade razmatrane su kroz prizmu njihovog utjecaja na europske politike. Promišljanje i zaključci vezani uz nezaposlene građane te njihov utjecaj na društvo, kao i dolazak tražitelja zaposlenja iz trećih zemalja – Nepala, Indije, Pakistana i drugih – dokazano su u velikom porastu u svim zemljama članicama Europske Unije. Iz tog su razloga, nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora Projekta Ayxana Samadova i domaćina načelnika Brezničkog Huma Zorana Hegedića, koji su predstavili projekt, teme i domaćinsku općinu, u predavanjima sudjelovale predsjednica Lokalne akcijske grupe „Prigorje – Zagorje” (LAG PRIZAG) Nevenka Benjak i ravnateljca Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček. Obje su ukazale na trendove zapošljavanja na području obuhvaćenom odgovornošću LAG-a i Županijskog CK, te istaknule kako je nezaposlenost puno manja od razdoblja uoči i tijekom epidemije COVID-a.

– U prošloj godini bilo je 2245 nezaposlenih osoba od čega 53 posto žena, prema čemu Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj od 3,1 posto – istaknula je Vidaček, a podaci su gotovo identični na području koje pokriva LAG s time da je potrebno znati kako na sveukupnom području Varaždinske županije i LAG-a živi ukupno oko 200 tisuća ljudi. Osim toga CK provodi projekte Zaželi kojima obuhvaća starije, nemoćne i invalidne osobe kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim životnim situacijama, a što su uredili angažmanom gerontodomaćica, koje obilaze ljude u potrebi pružajući im svu potrebnu pomoć.

Stručno izlaganje je prethodilo radionicama vezanim uz tematiku koja prati ideju projekta – zapošljavanje, nezaposlenost, odlazak domaće radne snage u inozemstvo, i dolazak strane radne snage u zemlje članice EU.
Slijedeći 4. susret sudionika ovoga projekta bit će održan tijekom mjeseca travnja u grčkom Solunu, poslije čega predstavnici zemalja sudionica putuju u Španjolsku pa na Maltu.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.