FOI obilježio Svjetski i Europski tjedan novca

  • 0
  • 148 views

U Varaždinu, 21. ožujka 2024. – Bogat program tematskih predavanja i radionica iz područja financija i pratećih tehnologija te fintech inovacija u okviru obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca je započeo u utorak, 19. ožujka i odvijao do 21. ožujka 2024. na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Namijenjen je bio svim FOI studentima, a višestruke mogućnosti kako steći veću razinu financijske pismenosti iskoristilo je čak nekoliko stotina studenata informatičkog i ekonomskog usmjerenja.
Cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca bio je podizanje svijesti mladih o važnosti novca, financijskog opismenjavanja i financijskog zaključivanja, a FOI je ovim programom želio izaći iz nastavnih okvira i potaknuti studente na učenje financijske pismenosti kroz izvannastavne aktivnosti i učenje od pozvanih predavača iz realnog sektora i od svojih bivših (alumni) studenata koji su ostvarili svoju karijeru u tom području.
Programom, koji je FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera organizirao uz podršku studentskih udruga Business Club i STAK, Studentskim zborom te Knjižnicom FOI-ja i alumni udrugom AMAC FOI, je bio obuhvaćen širok spektar financijskih aspekata, protežući se od kriptovaluta, fintecha do suvremenih strategija upravljanja novcem, pružajući polaznicima sveobuhvatan uvid u dinamičan svijet financija i financijskog tržišta.
Predavanja su tako na FOI-ju održali istaknuti alumni studenti: Nikola Somina direktor prodaje i marketinga tvrtke Eurizon Asset Management Croatia, Vatroslav Mileusnić, product lead i suosnivač tvrtke Tabu.hr, Ivana Soldatek, financijska savjetnica iz Erste banke, Anita Grgić, poslovna analitičarka iz OTP banke. Uz njih, FOI je ugostio i niz drugih uspješnih pojedinaca i istaknutih profesionalaca koji se bave nizom poduzetničkih aktivnosti u financijskom sektoru: Hrvoja Ćosića, osnivača jednog od najuspješnijih hrvatskih fintech poduzeća Aircash te Milana Horvata, pionira domaćeg kriptotržišta i osnivača brokerske tvrtke FIMA. U porezni sustav RH studente je uvela viša asistentica FOI-ja dr. sc. Marijana Bubanić, a asistentica dr. sc. Ivana Đunđek im je održala radionicu na temu efikasnog upravljanja osobnim financijama.
Uz pozvana predavanja zvučnih imena iz područja fintecha, kriptovaluta i investicijskih fondova, radionice, na hodnicima FOI-ja u Varaždinu mogla se razgledati i izložba literature na financijske teme naziva „Novčić po novčić…“ autorice Bernarde Kos, a studenti su se natjecali i u CASE STUDY natjecanju s temom stvaranja inovativnog financijskog proizvoda za studente u organizaciji FOI-jevog strateškog partnera OTP banke te u online financijskom kvizu, koji su im donijeli i korisne te vrijedne nagrade.
Inače, Svjetski tjedan novca je godišnja inicijativa Child & Youth Finance Internationala (eng. CYFI) koji u suradnji s međunarodnom Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (eng. OECD) kontinuirano radi na podizanju financijske svijesti kod djece i mladih.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.