IHF Kvalifikacije za OI: Savršenu Hrvatsku dijeli mali korak do Olimpijskih igara u Parizu

  • 0
  • 148 views

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Njemačku 33:30 u susretu 2. kola Skupine 2 Olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru i praktički osigurala nastup u Parizu. Za matematičku potvrdu toga treba joj pobjeda Austrije protiv Alžira. Taj susret igra se u 17.00 sati.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 9/31, M. Mandić 0/7, L. Mihić -/-, D. Duvnjak 5/7, M. Šoštarić 5/7, J. Gojun -/-, I. Karačić -/-, V. Načinović 2/3, L. Cindrić 2/2, F. Vistorop -/-, I. Martinović 8/12, M. Šipić 3/5, F. Glavaš -/-, Z. Srna 2/5, L. L. Klarica 2/3, M. Jelinić 4/5, izbornik: Dagur Sigurdsson (ISL)

NJEMAČKA: D. Spath -/-, A. Wolf 13/44, N. Lichtlein -/-, J. Golla 2/2, S. Heymann 3/4, J. Knorr 1/3, L. Zerbe 4/5, J. Koster 1/4, M. Michalczik 1/1, R. Uscins 8/10, F. Semper -/-, R. Dahmke 3/5, L. Mertens -/-, Ch. Steinert 1/2, T. Kastening 1/2, J. Kolbacher 5/5, izbornik: Alfred Gislasson (ISL)   

Uoči susreta s Njemačkom, hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson napravio je jednu zamjenu igrača. Umjesto Marka Mamića, u postavu je uvrstio Filipa Vistoropa. Naš početni sastav bio je sljedeći: na vratima Dominik Kuzmanović, krila su držali Marin Jelinić i Mario Šoštarić. Na crti je bio Veron Načinović, a na vanjskim pozicijama Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

Hrvatska je imala prvi napad. Dva naša pokušaja zaustavio je Andreas Wolf. Treći nije jer je precizan bio Ivan Martinović. Na drugoj strani, domaćin nije iskoristio svoj prvi sedmerac, a naši su ponovno zabili i otišli na 0:2. Na sve to smo im ukrali loptu u sljedećem napadu i postigli treći pogodak iz kontre. Pa još jedan na postavljenu obranu i u šestoj minuti imala je Hrvatska 0:4. Rekli bismo, bio je to savršen početak. Njemačka je do svog prvog pogotka stigla nakon 5 minuta i 51 sekunde igre.

Naša obrana bila je 5-1 sa Zvonimirom Srnom naprijed i jako je mučila njemački napad. Stoga je njemački izbornik morao pozvati svoju momčad na predah nakon devet i pol minuta. U tom razdoblju Nijemci su nam naime dali samo jedan pogodak. Koliki je strah domaćina bio najbolje pokazuje poziv službenog spikera u dvorani da se svi navijači dignu na noge i tako pokušaju još glasnije podržati ekipu.

Hrvatska se nije uplašila. Dapače. Mudro je igrala, zabijala sa skoro svih pozicija i u 16. minuti digla svoju prednost na pet pogodaka (4:9). Ulaskom kapetana Domagoja Duvnjaka još smo više panike unijeli u njemačke napadačke tokove. Kada tome dodamo i sjajno raspoloženog Dominika Kuzmanovića na vratima, jasno je zašto je bio užitak gledati našu izabranu vrstu. Deset minuta prije predaha, Hrvatska je otišla na plus šest (5:11). Rezultat je izgledao pomalo nestvarno.

U posljednje četiri minute ušli smo sa šest pogodaka viška (9:15) i napadom nakon što je Dominik Kuzmanović obranio sedmerac i broj svojih obrana podigao na osam. Iz trećeg pokušaja pobjegli smo na sedam razlike. Mogli smo i na osam, ali priznanje treba odati i Andreasu Wolfu koji je čuvao Njemačku od potpunog potopa sa svojih pet obrana. Na predahu je tako bilo 10:16. Hrvatska je imala 70, a Njemačka 50 posto realizacije. U 30 minuta primili smo samo 10 pogodaka, a pri tome imali tek jedno isključenje.

Njemačka je drugi dio otvorila s dva pogotka i vratila malo samopouzdanja. Nama je za prvi pogodak trebalo nešto više od tri i pol minute. Nakon devet minuta igre, Njemačka je prepolovila zaostatak s poluvremena (17:20). Naš je izbornik morao pozvati minutu predaha da primiri momčad i pomogne savjetima.

Nažalost, nešto kasnije španjolski sudački par počeo je lagano navlačiti za domaćina i u 12 minuta dobili su naši tri isključenja za sasvim obične prekršaje. Reagirala je i naša klupa pa je mirni čovjek Dagur Sigurdsson dobio žuti karton. U 44. minuti Njemačka se primakla na samo dva pogotka razlike (21:23).

Na ulasku u posljednju četvrtinu izbornik je na teren po prvi put poslao Jakova Gojuna. Njegovo iskustvo u obrani trebalo nam je više nego ikada. Ni u tako kritičnim trenucima nisu naši gubili glavu. Igralo se pogodak za pogodak. Njemačku je vukao Rennars Uscins, nas Ivan Martinović.

Strpljenje nam se isplatilo  Sedam minuta prije kraja povezali smo dva pogotka u nizu i otišli na plus četiri te dobili igrača više jer je Sebastian Heymann zbog grubog prekršaja na našem kapetanu dobio izravni crveni karton. Vrijeme je sporo prolazilo. Sekunde su bile poput vječnosti. Digli su naši prednost ponovno na četiri pogotka (26:30). Nijemci se dakako nisu predavali. Završavali su napad za dvadesetak sekundi tako da se naša obrana maksimalno trošila.

Tri minute prije završetka čudesni Ivan Martinović donosi nam pet pogodaka prednosti i mogli smo polako početi slaviti pobjedu. To se jednostavno nije moglo prokockati. Primili smo dva pogotka u preostalom vremenu, ali to je manje bitno, Pariz je praktički osiguran. Završilo je 30:33. Dominik Kuzmanović skupio je devet obrana. Ivan Martinović zabio je osam pogodaka i trebao je ponovno biti igrač utakmice, ali su domaćini time počastili Rennarsa Uscinsa koji je također postigao osam pogodaka. Po pet pogodaka dali su Domagoj Duvnjak i Mario Šoštarić, četiri Marin Jelinić. Na drugoj strani vrijedi još izdvojiti Andreas Wolfa koji je skupio 13 obrana.

Drugi susret dana počinje u 17.00 i dobije li Austrija reprezentaciju Alžira, Hrvatska će imati i matematički osiguran put u Pariz. Slavi li pak Alžir, na konačnu potvrdu našeg prolaska morat ćemo pričekati do sutra i susreta s Alžirom.

IHF KVALIFIKACIJE ZA OI: SKUPINA 2, 2. KOLO

HRVATSKA – NJEMAČKA 33:30

izvor: https://hrs.hr/

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.