Županijska bolnica Čakovec i UNICEF zajedno za unaprjeđenje skrbi za djecu s teškoćama u razvoju

  • 0
  • 187 views

Županijska bolnica Čakovec i UNICEF potpisali su sporazum o suradnji za provedbu pilot-programa „Komunikacija za svako dijete“, s ciljem unaprjeđenja komunikacije zdravstvenih djelatnika s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i skrbnicima, uz pomoć potpomognute komunikacije i digitalne tehnologije u bolničkom okruženju.

Djeca se u bolničkim uvjetima često osjećaju uplašeno, što može utjecati na tijek i uspješnost liječenja. Zato je važno pripremiti djecu i objasniti im razloge za liječenje i boravak u bolnici na način prilagođen dobi, zrelosti i mogućnostima razumijevanja pojedinog djeteta.

„Program ‘Komunikacija za svako dijete’ velik je iskorak kojim ćemo, uz pomoć UNICEF-a, uvelike olakšati komunikaciju djece, roditelja i djelatnika bolnice. Modelima potpomognute komunikacije, novim tehnologijama i pomagalima te edukativnim materijalima omogućit ćemo bolje razumijevanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka djeci, s posebnim naglaskom na naše male pacijente s teškoćama u razvoju. Svjesni smo odgovornosti, ali isto tako nas raduje da ćemo svojim pristupom, trudom i zalaganjem još jednom podići ljestvicu standarda pružanja usluge u zdravstvu na korist onima najmlađima i najranjivijima“, izjavio je Igor Šegović, dr.med., ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Dio djece ne može govoriti ili imaju teškoće jezičnog razumijevanja uslijed različitih teškoća, a potpomognuta komunikacija pomaže njima i njihovim obiteljima da komuniciraju. Potpomognuta komunikacija je skup pristupa kojima se pomaže djeci da se izraze, ali i da razumiju jezik i komunikaciju u cjelini. Za potpomognutu komunikaciju koriste se različita pomagala i tehnologije, što može uključivati posebno razvijena softverska rješenja (aplikacije), hardver (tablete, uređaje za sintetizaciju govora), komunikacijske ploče, komunikacijske knjige i druga pomagala.

„Komunikacija je ključna za svako ljudsko biće i trebamo svakom djetetu probati omogućiti da izrazi svoje misli, osjećaje i potrebe. Djeci s teškoćama u razvoju, posebno djeci sa složenim komunikacijskim potrebama, potpomognuta komunikacija omogućava da ih okolina bolje razumije, a u bolničkom okruženju može pomoći smanjiti osjećaj straha, frustracija i stresa te značajno pozitivno utjecati na ishode liječenja. Zahvalni smo upravi i djelatnicima Županijske bolnice Čakovec što će biti dio ovog programa čiji je cilj olakšati liječenje i boravak djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Program „Komunikacija za svako dijete“ UNICEF pokreće u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva, a provode ga stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Cilj programa je unaprijediti znanje i vještine liječnika, medicinskih sestara, logopeda, radnih terapeuta, rehabilitatora i drugih djelatnika za komunikaciju s djecom s teškoćama u razvoju ili razvojnim odstupanjima, korištenjem pristupa potpomognute komunikacije i asistivnih tehnologija u bolničkom okruženju.

Pilot provedba programa provodit će se u Županijskoj bolnici Čakovec i u KBC Zagreb, a obuhvatit će analizu potreba, pripremu standardiziranog edukacijskog paketa, provedbu edukacija te opremanje bolničkih ustanova komunikacijskim pločama, digitalnim tehnologijama i edukacijskim materijalima za djecu i roditelje. Pilot program će obuhvatiti ukupno 120 djelatnika Županijske bolnice Čakovec.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.