Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

  • 0
  • 79 views

Djeco, dajte da se i mi smijemo! Pošaljite nam svoje smiješne radove u bilo kojoj književnoj formi, mi predlažemo neke:
Aforizmi su kratka književna forma (najčešće jedna do tri rečenice) u kojoj se na duhovit i neobičan način iznose mudre misli, doživljaji ili zapažanja. Aforizam u prvom dijelu nešto nagovještava, ali u nastavku i na njegovom kraju događa se nešto drugačije ili potpuno suprotno od očekivanog, kao recimo u dječjem aforizmu “Moja sestra je opet položila razred odličnim uspjehom – sve same petice. Ona to meni namjerno radi!” Ova književna vrsta može predstavljati i pouku, savjet ili modernu poslovicu.
Anegdote pak je odlično opisao A.G.Matoš: “Anegdota je kao ključanica kroz koju se više vidi nego kroz širom razjapljena vrata!”
Dodajmo k tome još humoreske i satiru pa stavimo djecu pred pravi izazov: okušati se u najtežoj književnoj formi. U suradnji s članovima Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) odabrat ćemo najbolje za objavu u zborniku humora u nakladi udruge Mlada pera i u almanahu UHAH-a..
Dakle, u ovom natječaju osnovnoškolci i srednjoškolci pišu aforizme, anegdote, satiru, ironiju, humorističke literarne radove, a primamo i karikature među kojima ćemo također izabrati najbolje.
Radovi mogu biti na kajkavštini, čakavštini ili štokavštini odnosno standardu zapravo još poželjnije nestandardu, onom šatrovačkom ili onom žargonskom; shvatili ste poantu, važno nam je da je smiješno. Primamo i radove na jezicima nacionalnih manjina uz obavezan prijevod.
Ciljevi koji se postižu provedbom predloženog projekta
– poticanje kreativnosti i literarnog izričaja osnovnoškolaca i srednjoškolaca te pobuđivanje interesa prema hrvatskom jeziku i humorističnoj književnosti kroz igre riječima
– vježbanje moždanih vijuga u razumijevanju pročitanog/napisanog te kako zadani sadržaj napisati na drugačiji način a da se ne promijeni smisao
– jačanje vedrog duha, optimizma i boljeg raspoloženja te vraćanje osmjeha na lica
– traženje talenata za podmladak koji bi nastavio njegovati humoristično-satirični izričaj
– nagrađivanje najboljih učenika i njihovih radova objavom u zborniku u nakladi udruge Mlada pera i uvrštenjem u publikacije – zbornike/almanahe UHAH-a i u magazin humora i satire

Svi detalji natječaja na https://www.mlada-pera.medjimurje.info/bit-cu-faca-bit-cu-humorista/
Polaznike osnovnih i srednjih škola u Međimurju podsjećamo da biramo i Najsmješniju facu Međimurja, detalji na https://www.mlada-pera.medjimurje.info/zakaj-se-ja-smejem/

 

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.