Rekordno izdanje Adventa u Varaždinu zaključilo najuspješniju godinu za varaždinski turizam

  • 0
  • 212 views

Advent u Varaždinu, osim što je proglašen najljepšim u Hrvatskoj, oborio je i sve rekorde. Blagdanska čarolija na varaždinske je ulice privukla rekordnih 170 tisuća posjetitelja, a s rekordnim brojkama mogu se pohvaliti i sve glavne atrakcije Adventa. Čarobni grad Djeda Mraza posjetilo je čak 35 tisuća posjetitelja, a Djed i Baka Mraz podijelili su 113 kilograma bombona odnosno računajući po komadu – 22 tisuće 500 bombona. Rekordnih 38 tisuća klizača isprobalo je veliko klizalište s ledenim stazama, a do sada najveći interes bio je i za ledeni tobogan na kojem je zabilježeno čak 36 tisuća spustova. Sedamnaest tisuća posjetitelja uživalo je u vožnji panoramskim kotačem. Ukupno je u gotovo četrdeset dana Adventa održano 130 različitih programa, 33 koncerta, 45 besplatnih radionica u Kući Bake Mraz na kojima je sudjelovalo više od 450 sudionika, a gastronomska ponuda nudila se na 19 ugostiteljskih kućica.
Gužvu na gradskim ulicama potvrđuju i konkretni podaci iz sustava eVisitor koji su ponovno- rekordni. U vrijeme Adventa u Varaždinu, od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. ostvareno je 21 % više dolazaka i 21 % više noćenja nego u istom razdoblju lani. Od stranih gostiju uvjerljivo su prednjačili gosti iz Slovenije, slijedili su ih Austrijanci, Mađari te gosti iz BIH i Njemačke, no varaždinski Advent posjetili su i turisti od daleke Australije, SAD-a, Brazila, Urugvaja do Španjolske i Portugala. Ukupno gledajući, gotovo polovica registriranih gostiju u vrijeme blagdanskih dana u Varaždinu bili su strani turisti. Uz to, došlo je do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana.
Turističke brojke prate i podaci o potrošnji u ugostiteljstvu i trgovini koje bilježi Porezna uprava Varaždin. Za vrijeme trajanja Adventa u Varaždinu ostvaren je za 33% veći promet u ugostiteljstvu i pružanju smještaja na području grada u odnosu na Advent 2022.

godine, dok je promet u trgovini povećan za 12 %. U te dvije grane ostvareno je ukupno 50 milijuna i 310 tisuća eura prometa što je ukupno povećanje od 14% u odnosu na Advent 2022.
Odlični su rezultati i što se tiče promocije manifestacije. Web stranica Adventa u Varaždinu imala je više od 322 tisuće pregleda, što je čak 78 % više nego za Advent 2022. , dok je doseg objava na Facebook stranici Adventa u Varaždinu bio gotovo 650 tisuća. Tome je doprinijela i vidljivost koju je manifestacija imala u izboru koji je proveo portal Gradonačelnik.hr, a koji je Adventu u Varaždinu donio titulu – najljepšeg u Hrvatskoj. Sadržaj objava svih Advenata uključenih u izbor vidjelo je više od 2 milijuna i sto tisuća Facebook korisnika s time da je varaždinski Advent ostvario rekordni doseg – fotografije varaždinskog Adventa je kroz izbor vidjelo više od 111 tisuća FB korisnika.
Varaždinski Advent uspješan je zbog timskog rada i angažiranosti svih uključenih u organizaciju manifestacije, prije svega Grada Varaždina koji je pružio financijsku i logističku podršku, zatim Gradske tržnice Varaždin koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju, agencije PR Lady koja je bila zadužena za Advent na Stančiću, djelatnika Čistoće, Parkova, policije, vatrogasaca, hitne i zaštitarske službe pa do ekipe Turističke zajednice grada Varaždina, koja je bila glavni organizator Adventa, njihovih suradnika i brojnih drugih koji su svi bili važan kotačić i neizostavan dio ove adventske priče.
Rekordnim Adventom u Varaždinu i titulom najljepšeg u Hrvatskoj na najbolji je način zaključena 2023. godina, koja je također bila – rekordna. Prema podacima iz sustava eVisitor u 2023. godini ostvareno je 41.744 dolazaka, što je 21 % više nego u 2022. te 81.941 noćenja, što je 19 % više. Uz domaće goste, prednjačili su turisti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke, a najveći broj gostiju zabilježen je u ljetnim mjesecima od lipnja do rujna. Također, udio dolazaka i noćenja stranih gostiju veći je od 60% i znatno je premašio broj dolazaka i noćenja koji su ostvarili domaći gosti.

Uz sve to, kao vrhunac dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine lani je stigla i titula UNESCO-vog grada glazbe čime je Varaždin postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti tom titulom.

ADVENT U VARAŽDINU U BROJKAMA

170 tisuća posjetitelja
21 % više dolazaka nego u istom razdoblju 2022. (eVisitor)
21 % više noćenja (eVisitor)
35 tisuća posjetitelja u Čarobnom gradu Djeda Mraza
38 tisuća prodanih ulaznica za klizanje
36 tisuća prodanih ulaznica za ledeni tobogan
17 tisuća posjetitelja na panoramskom kotaču
14% veći turistički promet ( trgovina i ugostiteljstvo)
45 besplatnih radionica sa 450 sudionika
322,4 tisuće pregleda službene web stranice
113 kilograma odnosno 22 500 komada podijeljenih bombona

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.