Natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija “GORKA SLIKA”

„Patnje čeliče duhove kao mačevanje tijelo.“ - Marija Jurić Zagorka, Gordana kraljica Hrvata

  • 0
  • 3.346 views

Pozivamo mlade umjetnike/ce do 35 godina starosti da se prijave na natječaj za izlaganje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija GORKA SLIKA u organizaciji Udruge Artoratorij. Inspirirajte se životom jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Vrbovčanke Marije Jurić Zagorke i stvorite ilustracije koje prenose atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge ili bijesa.

Natječaj je otvoren do 08. ožujka 2024. godine.

Namjera je kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa pozvati umjetnike/ce da inspirirani navedenim stvore ilustracije uz napomenu da im to bude tek polazišna točka za vlastitu likovnu interpretaciju. Otvorenje izložbe je planirano u ožujku 2024. u prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu.

Ova izložba predstavlja drugo izdanje skupne izložbe posvećene Mariji Jurić Zagorki, a s ciljem prezentacije mladih suvremenih umjetnica i umjetnika. Prva u nizu takvih izložbi je bila uspješno provedena skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi 2022. godine, a zatim i prva skupna izložba „Gorka slika“ koja se održala u ožujku 2023. godine. Ovoga puta, ponovno, kroz isti koncept i naziv grupne izložbe, tražimo najbolje ‘gorke’ ilustracije.

Natječaj i izložba se koncepcijski naslanjaju na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ čija je idejna začetnica Irena Skopljak Barić, a u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec; nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju moguće je prepoznati motive i atmosferu ogorčenosti, gorčine, tuge, samoće, bijesa i čežnje koji bi mogli biti inspirativni umjetnicama/ima za likovno stvaranje. Autori/ce su pozvani/e da na slobodan način tumače Zagorkin život i/ili djelovanje te da im to bude samo polazišna točka i inspiracija za stvaranje vlastitih likovnih djela sa spomenutim motivima i atmosferom, a koja ne trebaju sadržavati doslovne reference na Zagorkin lik i djelo. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova u formi ilustracije, nastalih različitim tehnikama i stilovima.

Pridružite se zajednici mladih umjetnika/ca koji će svojim radovima obogatiti umjetničku i kulturnu scenu. Budite dio ove ‘gorke’ umjetničke priče!

Kustosica izložbe je Tina Rajić, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja. Članovi žirija za odabir radova su: Tina Rajić, mag.hist.art, mag.museol.; Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art.; Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art. i Sanja Tarandek, potpredsjednica Udruge Artoratorij, mag.educ.art.

Više o samom natječaju, kao i svu potrebnu dokumentaciju, možete pronaći na poveznici: GORKA SLIKA

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.