Bachov Božićni oratorij u varaždinskoj katedrali

  • 0
  • 219 views

Božićni oratorij Johanna Sebastiana Bacha bit će izveden u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u subotu 30. prosinca u 19.30 sati.

Kroz duhovno-glazbenu večer ljubitelje Bachove veličanstvene barokne glazbe vodit će katedralni zbor Chorus dominicalis, uz pratnju orkestra varaždinskih glazbenika pod ravnanjem katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina. Kao solisti nastupaju sopranistica Barbara Pokorny, altistica Sofija Cingula, tenor Mislav Lucić i bas Marin Čargo.

Slavni Bachov Božićni oratorij veliko je šesterodijelno djelo za soliste, mješoviti zbor i orkestar. Nastao je u Leipzigu, gdje je prvi put izveden 1734. u crkvama sv. Nikole i sv. Tome u kojima je Bach djelovao kao kantor, a pisano je za zbor, orkestar i soliste.

Svaki od šest dijelova bio je predviđen za točno određeni dan blagdana: prvi na sam dan Božića, sljedeća dva na drugi i treći dan svetkovine, na Novu godinu izvodio se četvrti dio oratorija. Peti je bio predviđen za prvu nedjelju u Novoj godini, ukoliko ona pada prije svetkovine Sveta tri kralja, jer na taj se dan izvodio posljednji šesti dio oratorija.

Nakon što su na lanjskom koncertu izvedena prva tri dijela, ovaj put će u katedrali biti izveden 1., 5. i 6. dio oratorija. U prvom dijelu predstavljeno je Isusovo rođenje, a peti i šeti dio govore o mudracima s Istoka. U petom djelu oni se raspituju o novorođenom Kralju, a u šestom dijelu ga pohode.

Koncert počinje u 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.