Na FOI-ju održan Dan uključivog poduzetništva

  • 0
  • 163 views

Dan uključivog poduzetništva, posvećen predstavljanju rezultata WeRin projekta, kojem je cilj povećati udio diplomiranih žena poduzetnica i osigurati njihovu integraciju u regionalni poduzetnički ekosustav diljem Europe te unaprijediti učinkovitost poduzetničkog obrazovanja i programa za potporu poduzetništvu s aspekta rodne perspektive, održan je u petak, 1. prosinca 2023. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Događaj je okupio predstavnike obrazovnog sustava, potpornih poduzetničkih institucija, kao i same poduzetnice, a projektni tim s FOI-ja predstavio je rezultate projekta, radeći na unapređenju učinkovitosti poduzetničkog obrazovanja i programa podrške poduzetništvu s naglaskom na rodnim perspektivama.
Projekt trajanja 36 mjeseci započeo je u siječnju 2021., a financiran je u okviru Erasmus+ programa Europske komisije u ukupnom iznosu od  999.639,00 EUR. Projektni konzorcij sastoji se od ukupno 14 partnera, s vodećim partnerom Sveučilištem primijenjenih znanosti iz Münstera, Njemačka. Voditeljica projekta na FOI-ju je izv. prof. dr. sc. Kristina Detelj, koja je istaknula da FOI već niz godina kroz studij Ekonomika poduzetništva promovira različit set vještina koje su potrebne u poduzetničkom svijetu te da se zadnjih godina temom ravnopravnosti spolova u poduzetništvu aktivno kroz ovaj projekt bavi i Laboratorij za poduzetništvo. „Radili smo različita istraživanja te pokušavamo kroz edukacijski sustav i povezivanje dionika iz cijelog poduzetničkog ekosustava vidjeti kako bi regije mogle učiniti sustav poduzetništva takvim da se žene osjete pozvanije ući u taj svijet, jer ih je prema sadašnjim brojkama od 3 do 4 puta manje od muškaraca poduzetnika na globalnoj razini. Također smo kroz istraživanja utvrdili da je problem i uključivanje drugih podzastupljenih skupina u poduzetništvo, a naši partneri iz Njemačke, Nizozemske i Irske su primijetili i jako velik problem kada govorimo o manjinama i tzv. migrantskom poduzetništvu, dok je u Hrvatskoj problematično i uključivanje mladih u svijet poduzetništva. Svim tim problemima bavili smo se u okviru ovog projekta“- poručila je Detelj.
U sklopu konferencije održana je panel rasprava o Uključivosti hrvatskog poduzetničkog ekosustava u kojoj su sudjelovali: prof. dr. sc. Nina Begicevic Ređep, profesorica na FOI-ju i voditeljica Laboratorija za strateško planiranje FOI-ja te voditeljica projekta Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, Lana Velimirović Vukalović, voditeljica POU Varaždin i voditeljica Akademije za poduzetništvo i poduzetnica, Emilija Stručić, savjetnica u Tehnološkom parku Varaždin i predsjednica uprave poduzeća Infodesign, Darinka Bistrović, osnivačica i direktorica poduzeća didacta advance d.o.o. Čakovec, Petra Jukić, poduzetnica i blogerica (Ljepota čitanja) i Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.
Nastavnici i poduzetnici su se uključili i u interaktivniju radionicu za nastavnike u području poduzetničke edukacije, gdje su mogli upoznati WeRLearnin pristup i alate (WeRin Tolbox) te razmijeniti svoja dosadašnja iskustva.
Više informacija o WeRin projektu pronađite na https://werinproject.eu/.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.