Sjajna završnica ovogodišnjeg „Projekta Padovec“

  • 0
  • 214 views

Da je Varaždin zaslužio UNESCO-vu titulu Grada glazbe pokazao je u subotu 25. studenoga 2023. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu gdje je održan koncert u povodu 150. obljetnice smrti Ivana Padovca varaždinskog skladatelja, glazbenika i graditelja dvovratne gitare s 10 žica. Pred punom dvoranom svirao je Varaždinski komorni orkestar, solist je bio Petrit Çeku trenutno ponajbolji hrvatski gitarist, a na programu su bila djela Padovca, Mozarta, Vivaldija i Ivančića.

Pokrovitelji toga izuzetnog događaja bili su Grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija RH, a organizator Turistička zajednica Grada Varaždina. Suorganizator HNK u Varaždinu je tim koncertom obilježio Noć kazališta, a Glazbena škola u Varaždinu imala je prigodu u publiku dovesti učenike i profesore sudionike HUGIP-ovog 25. skupa hrvatskih gitarista koji se tri dana održavao u Varaždinu.

 

 

Suorganizatori „Projekta Padovec“ uz HNK u Varaždinu te Glazbenu školu u Varaždinu su i Gradski muzej Varaždin i Ogranak Matice hrvatske Varaždin. Zahvaljujući njihovoj suorganizaciji „Projekta Padovec“ u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina, već drugu godinu zaredom brendira ime i djelo Ivana Padovca programima kao što su Padovčevo dvorište u kojem se održava Festival gitare učenika i profesora Glazbene škole, pa i gostiju što su ove godine bili sopranistica Ivana Lazar i gitarist Ištvan Remer te baletan Vid Vugrinec u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta. „Projekta Padovec“ podupiru i mnogi varaždinski i hrvatski sponzori. Ogranak Matice hrvatske Varaždin brine o Padovčevom grobu i na rođendan je s Gradskim muzejem Varaždin organizirao koncert sopranistice Lucije Spevec i gitarista Igora Matavulja.

Svečanim koncertom Varaždinskog komornog orkestar na kojem je Petrit Çeku maestralno izveo na gitari Padovčeva djela, Turistička je zajednica sa suorganizatorima zaključila ovogodišnje obilježavanje 150. obljetnice smrti tog europski poznatog varaždinskog umjetnika, u čijoj kući i ulici TZGV ima sjedište. Pokrovitelj cijelog „Projekta Padovec“ je Grad Varaždin, koji se tako odužuje svim varaždinskim glazbenim umjetnicima, pedagozima i graditeljima instrumenata koje objedinjuje ime Ivana Padovca.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.