Završili 15. Dani hrvatskog kulinarstva u Osijeku

Proglašeni novi državne prvaci u kuharstvu i slastičarstvu

  • 0
  • 468 views

Nakon pokazanog znanja u tri kategorije Karlo Štorga iz restorana Bedem u Varaždinu je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Dinko Tomašić iz varaždinskog restorana Nobel, dok je treće mjesto osvojio Patrik Prnjak iz RIVA restaurant & longe bara. Državni prvak u slastičarstvu za 2023. godinu je Ivan Ergović iz Valamar Riviere. Glavni su to rezultati 15. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana po prvi puta održani u Osijeku na lokaciji Gospodarskog centra Osječko-Baranjske županije, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.
Karlo Štorga, novi državni prvak u kulinarstvu

Nakon napete, dvodnevne borbe u tri kuharske kategorije, novim državnim prvakom u kuharstvu proglašen je Karlo Štorga iz varaždinskog restorana Bedem. U natjecanju slastičara, koji su također pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, pobjedu je odnio Ivan Ergović iz Valamar Riviere i tako drugu godinu zaredom postao državni prvak u slastičarstvu. Srebro je osvojila Vedrana Hrastovec Sedlar iz varaždinskog restorana The Family, a između dvoje navedenih su presudili najsitniji detalji.

 

Najznačajnija kulinarska manifestacija u Hrvatskoj je u utorak započela Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara kojima su se u novoj kategoriji pridružili i konobari. Učenici kuharstva završnih razreda srednjih ugostiteljskih škola su pokazali znanje i usavršene tehnike u kategorijama kulinarstva i slastičarstva, dok su konobari demonstrirali znanje u svojim disciplinama. Kuharsko prvo mjesto pripalo je učenicima iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, dok u skupini slastičara pobjedu kući nosi Ugostiteljska škola Opatija. U konobarskim disciplinama koje su po prvi puta dio festivala, u kategoriji posluživanja najboljima su se pokazali učenici iz Rovinja, pobjedu u kategorji sljubljivana jela i vina odnose učenici iz Splita, a nagrada za najbolje bariste odlazi u Pulu. U natjecanju Kamelija kupa su sudjelovale 23 škole iz cijele Hrvatske sa ukupno 65 učenika pod vodstvom 48 nastavnika mentora.

Pobjednici su proglašeni u sklopu svečane gala večere koja je u večernjim satima održana u prostorijama hotela Osijek.
Prvaci države i najbolji učenici osvojili su, osim laskavih titula, novčanih i sponzorskih nagrada, i stipendije za školarinu na Visokoj školi Aspira.
Ivan Ergović, novi državni prvak u slastičarstvu
Dobitnici u ukupnom poretku Kamelija kupa, Ugostiteljsko-turističko učilište, Zagreb
Zadnji natjecateljski dan 15. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti kroz održavanje revijalnog izdanja natjecanja Bocuse d’Or Croatia. Izazovu su se odvažili chef Tomislav Karamarko iz restorana Bruschetta i chef Bruno Vokal iz dubrovačkog restorana 360, rame uz rame sa svojim pomoćnicima, redom, Gabrijelom Benićem i Davidom Halilovićem. Bocuse d’Or je prestižno natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare, a ovo revijalno izdanje je kandidatima iznova pružilo uvid u tijek natjecanja ovakve razine. Zasigurno im je pomogao feedback Christiana Andréa Pettersona, norveškog chefa, pobjednika Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostrukog osvajača trećeg mjesta u finalu Bocuse d’Or-a u Francuskoj, koji je ovom prilikom predvodio stručni žiri. Oba tima su, osim novog iskustva i znanja, primila diplome i zahvalnice za sudjelovanje.
Revijalni Bocuse d’Or Croatia
Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u mnogobrojnim radionicama i masterclassovima u kojima su vrhunski chefovi i slastičari nesebično dijelili svoja znanja s kolegama, ali i zainteresiranom publikom. Tako smo u proteklim danima mogli pratiti radionice Sandre Jadek, Alme Rekić, Dejana Stankovića, Willa Kinga, kolega iz Dora Trgovine, a tu su bile i brojne degustacije koje su nam omogućili Dukat i Podravka.

Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih kreacija. Zahvaljujemo svim sudionicima, sucima i posjetiteljima koji su podržali organizaciju i provedbu same manifestacije, te se veselimo sljedećem susretu na 16. Danima hrvatskog kulinarstva.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.