Varaždinski tamburaški orkestar oduševio Hrvate u USA

  • 0
  • 443 views

Varaždinski tamburaški orkestar se prije nekoliko dana vratio s desetodnevne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama. Orkestar je od 9. do 13. studenog boravio u Pittsburghu na TamFESTu, festivalu seniorskih tamburaških skupina iz cijelog SAD-a i Kanade na poziv Hrvatske bratske zajednice i cijenjene glavne tajnice gđe Bernadette Luketich-Sikaras , te od 14. do 19. studenog u Chicagu kao gost Tamburaškog orkestra Društva Hrvatska Loza Chicago – Croatian Vines Chicago. 

Na festivalu u Pittsburghu naši tamburaši održali su dva vrlo zapažena nastupa zajedno s 24 tamburaška sastava koje čine naši iseljenici u Sjevernoj Americi. Nakon ovacija publike, glavni predsjednik CFU Edward W. Pazo i glavna tajnica CFU Bernadette Luketich-Sikaras uručili su posebnu zahvalnicu Varaždinskom tamburaškom orkestru. Važno je istaknuti da je na festivalu bio prisutan i gosp. Pjer Šimunović, ambasador Republike Hrvatske u Washingtonu. 

Već 13. studenog orkestar je održao cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu u Rankinu pred prepunom dvoranom.

Nakon prvog dijela turneje, orkestar putuje u Chicago gdje su održali dva koncerta. 15. studenog u poslijepodnevnim satima održali su kraći humanitarni koncert u Domu za starije i nemoćne osobe te cjelovečernji koncert u Hrvatskom kulturnom centru Chicago, sjedištu udruge Hrvatska loza.

Uz orkestar nastupili su i vokalni solisti, sopranistica Gabriela Hrženjak te bariton Matija Boršćak, a poseban gost orkestra na turneji bio je dugogodišnji šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, maestro Siniša Leopold. Maestro Leopold je zajedno s dirigentom orkestra, Tiborom Bünom te Sandrom Korbar, voditeljicom mladih tamburaša iz Chicaga, održao i radionicu na kojoj su im prenijeli svoja znanja te ih pripremili za zajednički nastup s Varaždinskim tamburaškim orkestrom.

Izvedeni programi orkestra prikazali su presjek hrvatske tradicijske glazbe i zabavnih melodija aranžiranih za tamburaški orkestar, filmske te klasične glazbe. Orkestrom su suvereno ravnali maestro Leopold i maestro Bün koji su, svatko na svoj način, unijeli dio sebe u izvedbe orkestra. Svaki koncert praćen je izuzetnim oduševljenjem publike koja je željna kvalitetne tamburaške glazbe, ali posebice i umjetnika iz svoje domovine. Taj domovinski „štih“ prisutan je na svakom koraku. Iako se radi o drugoj ili trećoj generaciji iseljenika koji više niti ne govore hrvatskim jezikom, ipak, kad se radi o pjesmi, svi je prihvaćaju uglas i pjevaju s velikim oduševljenjem.

Osim koncertnih aktivnosti u USA, izuzetno nam je bilo važno prenijeti znanja o sviranju tambure našim mladim prijateljima – tamburašima iz Hrvatska Loza Chicago – Croatian Vines Chicago. Tako je maestro Siniša Leopold u suradnji s Tibor Bün i Sandrom Korbar održao radionicu sviranja tambure za dvadesetak članova tamburaškog orkestra.

Sada, nekoliko dana nakon povratka, nakon što su se pomalo slegli dojmovi, članovi orkestra još uvijek ne mogu sakriti svoje oduševljenje s domaćinima koji su ih lijepo ugostili i prihvatili kao svoje i kao da se poznaju godinama. Stečena su mnoga prijateljstva, a možda i neke nove glazbene suradnje. Kako u Pittsburghu, tako i u Chicagu, naši tamburaši proveli su mnoge nezaboravne trenutke u zajedničkim druženjima, muziciranjima nakon službenih programa te razgledavanju znamenitosti Pittsburgha i Chicaga. 

Svega ovog ne bi bilo bez potpore Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, grada Varaždina te ostalih velikih i malih sponzora, a članovi orkestra posebno ističu i svoje obitelji koje ih podupiru u njihovom uspješnom radu. Svima veliko hvala na potpori.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.