“Gdje su nestali svi osmjesi” – dokumentarni film Varaždinke Anje Strelec dobio je posebnu nagradu žirija za kratki dokumentarni film na Workers Unite Film Festivalu u New Yorku

  • 0
  • 329 views

Dokumentarni film “Where Have All The Smiles Gone” (Gdje su nestali svi osmjesi) varaždinske redateljice Anje Strelec dobio je posebnu nagradu žirija za kratki dokumentarni film na Workers Unite Film Festivalu u New Yorku. Anja Strelec film je predstavila u New Yorku 1. studenog na projekciji u kinu Cinema Village na Mahattan-u nakon čega je uslijedio zanimljiv razgovor s publikom.
Film je do sada prikazan na nizu značajnih festivala kao što je Chania Film Festival u Grčkoj gdje je prošli mjesec dobio nagradu publike za najbolji međunarodni kratki dokumentarni film te na Calgary Justice Film Festivalu u Kanadi.
U Hrvatskoj slijede tri projekcije: posebna projekcija bit će održana u petak, 24. studenog u HNK Varaždin u dvorani Rogoz s početkom u 18 sati nakon čega će biti panel diskusija, zatim će film 8. prosinca biti prikazan u Zagrebu u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu te će sredinom prosinca biti projekcija u Splitu na Dalmatia Film Festival-u. Film zatim putuje na Dhaka International Film Festival u Bangladešu, da spomenemo samo neke od festivala koji su potvrdili prikazivanje filma.
Dokumentarni film “Where Have All The Smiles Gone“ („Gdje su nestali svi osmjesi ?“) tematizira izazove s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom u inozemstvu. Nažalost, mnogi od njih u zemljama odredišta bivaju zlostavljani i lišeni osnovnih ljudskih prava te se vraćaju kući ili u lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u lijesovima zbog teških uvjeta rada koje trpe u inozemstvu. Dodatno, dokumentarac snažno istražuje prava žena i jedinstvene izazove i probleme s kojima se žene susreću dok rade u stranim zemljama kao i nakon povratka kući.
Anja Strelec varaždinska je filmska i audiovizualna redateljica te fotografkinja koja trenutno živi i radi u Bruxellesu.
Tijekom svoje karijere usmjerila se na socijalne teme, režirajući nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova koji su prikazivani diljem svijeta na međunarodnim festivalima i televizijama. Također je sudjelovala na samostalnim i skupnim izložbama fotografije i novih medija Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u Francuskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Belgiji.

 

Anja Strelec diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te nastavila svoje obrazovanje u Francuskoj gdje je završila magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na fakultetu Paul Valery u Montpellieru i magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu Le Mirail u Toulouseu.
Osim umjetničkog djelovanja kroz različite vizualne formate, zadnjih 15 godina radi kao samostalna audiovizualna i filmska redateljica za belgijsku televiziju, Europsku komisiju i međunarodne organizacije poput UNICEF-a. Također vodi filmske, audiovizualne i fotografske radionice, među ostalima i za delegacije Europske unije i studente filma u zemljama kao što su Eritreja, Gvineja, Gana, Senegal i Bangladeš.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.