Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda sudjelovalo u programu Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

  • 0
  • 161 views

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije sudjelovalo je u programu – Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“ koji je u dvorani Gospodarske škole u srijedu, 8. studenoga, organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin.
-Ovim programom, kojeg je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo u suradnji s Gradom Varaždinom, želimo potaknuti učenike sedmih i osmih razreda da nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da budu in i da upravo neko od obrtničkih zanimanja odaberu kao svoj životni poziv. Kako bismo im pomogli u donošenju te životne odluke organizirali smo po prvi puta i ovakvu prezentaciju na kojoj sudjeluju 34 obrtnika. Učenici završnih razreda osnovnih škola danas su tako imali priliku učiti od najboljih i uvjeriti se da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja neće morati čekati na svoje radno mjesto, nego će ono čekati njih – istaknuo je Vladimir Bais,predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
Na prezentaciji u dvorani Gospodarske škole učenici su imali priliku vidjeti što sve mogu izraditi vješte obrtničke ruke, pa su tako uz nadzor majstora – obrtnika mogli primjerice izraditi drvenu kućicu za ptice, sašiti odjevni predmet ili dopadljivu ručnu torbu, napraviti frizuru ili urediti nokte, izraditi cvjetni aranžman, ali i naučiti kako postaviti keramičke pločice, ispeći „varaždinski klipič“, obraditi lim, popraviti računalo ili izraditi umjetnički predmet u kamenu.
– Nastojimo uspostaviti partnerski odnos između učenika i obrtnika i potaknuti ih da nauče raditi „zlatnim rukama“ koje će im osigurati financijsku sigurnost, a zajednici društveni napredak – poručio je na otvaranju ove priredbe predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
Trendovi se mijenjaju
Na ovoj odlično osmišljenoj i organiziranoj prezentaciji varaždinskom udruženju obrtnika čestitao je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.
-Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ima odlične ideje, koje je prepoznao i Grad Varaždin, kao pokrovitelj ove priredbe. Danas su obrtnici ovdje bili u prilici pokazati djeci što i kako rade, a djeca su mogla na primjer, popraviti lim na automobilu, postaviti keramičke pločice ili se okušati u nizu drugih obrtničkih zanimanja. Vjerujem da su djeca prepoznala vrijednost obrtničkih zanimanja i koristi koje mogu imati ukoliko se odluče za neko od obrtničkih zanimanja. Danas više nije in biti gimnazijalac, nego – obrtnik. Nakon završenih četiri razreda gimnazije, ukoliko ne upišete i završite fakultet, vi ste zapravo nitko i ništa. No, djeca koja završe obrtničku školu svoj novac počinju zarađivati čak pet godina prije nego njihovi vršnjaci koji su upisali fakultete. Trendovi se mijenjaju i svake godine obrtnička zanimanja upisuje sve više djece. Mislim da je to jako dobar trend – naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.
O višegodišnjem trendu rasta zanimanja za obrtnička zanimanja govorio je na otvorenju ove priredbe i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.
-Trideset posto naših osmaša upisuje obrtnička zanimanja, a ovakvi sajmovi i radionice sigurno će pomoći da još više djece upiše upravo obrtnička zanimanja, jer kroz interakciju s obrtnicima učenici mogu vidjeti, doživjeti i prepoznati neko od obrtničkih zanimanja za koje će se školovati – rekao je dr. sc. Miroslav Huđek.
Ovu priredbu kojom se djeca potiču na školovanje za obrtnička zanimanja pohvalio je i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.

 

Atraktivne prezentacije obrtnika
Interesom učenika završnih razreda osnovnih škola bili su zadovoljni i obrtnici koji su se predstavili na ovoj priredbi.
-Danas smo prezentirali kako se postavljaju keramičke pločice, kako se režu, kako se postavlja knauf. Djeca su bila jako zainteresirana za ono što radimo, pa su i sami pokušali rezati i postavljati keramičke pločice. Naš posao je sada prilično dobro plaćen, iako je to naporan i težak posao . No, to je i jako zanimljiv posao, svaki dan radiš u nekom novom okruženju, svaki dan se susrećeš s novim izazovima – rekao je Mario Šanjek, vlasnik obrta za uređenje interijera LLG iz Poljane Biškupečke.
Zadovoljan s odazivom bili su i drugi obrtnici, koji su se trudili da tajne svog zanata predstave učenicima.
-Djeci smo danas predstavili dio autolimarskih i lakirerskih poslova, ravnanje limova bez lakiranja, proces pripremanja za lakiranje, popravak oštećenja od tuče bez lakiranja i slične poslove. Djeca se zanimaju za ovo što radimo i nadam se da će to uroditi plodom i da će se netko od njih odlučiti za posao autolimara i lakirera. To je definitivno jako interesantno zanimanje, iako nije baš najjednostavnije i najlakše. Nikada nemate dva ista karambola, pa je i posao svaki puta drugačiji, što je vrlo izazovno. Osim toga, od ovog se posla može pristojno živjeti – istaknuo je Dalibor Kolman, vlasnik AC Kolman, obrta za popravak i održavanje vozila iz Zamlake.
Učenici su imali priliku i sami izraditi neke od predmeta pod mentorstvom majstora obrtnika. -Sama sam sašila torbu od platna i uopće nije bilo teško. Još nisam donijela odluku što ću upisati nakon osnovne škole, ali će mi ova prezentacija sigurno puno pomoći u odabiru mog budućeg zanimanja – rekla je Eva Lacković, učenica Osnovne škole Metel Ožegović iz Radovana.

Svečanom sjednicom na Martinje obilježena 30. obljetnica Brezničkog Huma
Prev Post Svečanom sjednicom na Martinje obilježena 30. obljetnica Brezničkog Huma
Prljavo Kazalište najavljuje velike koncerte u tri hrvatska grada
Next Post Prljavo Kazalište najavljuje velike koncerte u tri hrvatska grada
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *