“Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje”

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin priprema projekt za učenike sedmih i osmih razreda

  • 0
  • 325 views

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo je projekt – „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“, kojim učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola želi potaknuti da se školuju za obrtnička zanimanja.
Za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje Udruženje će pripremiti i posebnu prezentaciju u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, u srijedu, 8. studenoga u vremenu od 10 do 13 sati.
-Svjedoci smo kako se osnovnoškolci teško odlučuju gdje nastaviti srednjoškolsko obrazovanje, stoga je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo projekt Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje, kako bi osnovnoškolcima, ali i njihovim roditeljima, pomogli u izboru njihovog budućeg zvanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da kao svoj životni poziv odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Naše udruženje je do sada obrtnička zanimanja predstavljalo kroz filmove i druge medije, posebice društvene mreže, no, sada smo odlučili organizirati ovakvo predstavljanje u Gospodarskoj školi, kako bi učenici imali priliku u praksi vidjeti i u neposrednom susretu s našim obrtnicima doživjeti pojedina zanimanja koja će biti predstavljena na ovoj zanimljivoj prezentaciji. Želja nam je da učenici na jednom mjestu vide što sve mogu vrijedne ruke obrtnika te da za svoj poziv odaberu upravo neko od tih zanimanja. Naši obrtnici tom će im prigodom, kroz edukaciju i praksu, predstaviti obrtnička zanimanja kojima se bave, što će, vjerujem, biti zanimljivo učenicima – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
Izradi sam!
U dvorani Gospodarske škole na ovoj prezentaciji stolar će primjerice, pripremiti izrezane materijale od kojih će učenici sami moći sastaviti kućicu za ptice, klesar će u kamenu izrađivati umjetničko djelo, pri čijoj izradi će sudjelovati i zainteresirani učenici, a krojač će, prema već kreiranom modelu izrađivati odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Cvjećari će omogućiti da učenici zajedno s njima izrade manje cvjetne aranžmane, koji će također biti gotov produkt jednog od zanimanja. Na takav način bit će prezentirana i ostala obrtnička zanimanja.
Radno mjesto vas čeka
-U ovom projektu sudjelovat će više od trideset obrtnika, koji će predstaviti razna obrtnička zanimanja, kako bi učenici i njihovi roditelji lakše donijeli odluku o izboru perspektivnog obrtničkog zanimanja. Proizvode koji će tom prilikom izraditi s našim članovima učenici će moći ponijeti svojim kućama ili ih ostaviti svojoj školi, što će sigurno biti važno za njihovu motivaciju. No, mislim da će najvažniji biti upravo taj, neposredni kontakt između učenika i obrtnika. Učenici će se na ovoj prezentaciji moći uvjeriti da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja, neće morati čekati na svoje radno mjesto, već će ono čekati njih – poručio je predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.
U Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin posebno su istaknuli kako prednosti školovanja za obrtnička zanimanja posljednjih godina sve više prepoznaju učenici i njihovi roditelji, pa je i sve veće zanimanje za upis u takva zanimanja. U ovoj školskoj godini tako ni jedna srednja škola koja ima obrazovne programe za obrtnička zanimanja nije imala problema s upisom učenika, a pokazatelj dobrog trenda je i konstantni rast broja obrtnika. Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin stoga ovakvim projektima nastoji potaknuti što više djece da odabirom obrtničkog zanimanja osiguraju primjerenu egzistenciju.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.