Stručnjaci s FOI-ja osmislili aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilota uljeznog drona

  • 0
  • 328 views

Na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike (SUZG FOI) u Varaždinu, u četvrtak i petak, 19. i 20. listopada 2023. godine, predstavljeno je novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona, i to u okviru završne konferencije projekta ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica. Tijekom posljednje četiri godine provedbe projekta, projektni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Nevena Vrčeka s Fakulteta organizacije i informatike je tijekom svojih istraživanja osmislio aplikaciju za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini, razvoj UAV Constellation Control Center (UCCC) aplikacijskog rješenja za upravljanje konstelacijom bespilotnih letjelica, te tehnologiju lociranja pilota uljeznih dronova.
Projekt ORKAN je usmjeren na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije. Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja. Dronovi su dio šire paradigme Interneta stvari i neizostavni su dio pametne industrije, stoga ih je važno implementirati u različitim kontekstima jer će to biti okosnica nove industrije i novih radnih mjesta – istaknuo je voditelj projekta ORKAN prof. dr. sc. Neven Vrček (SUZG FOI).
Konferencija je privukla i stučnjake iz prakse
Konferencija je nosila naziv “ORKAN – Unmanned Aerial Vehicle Policy Ecosystem: Glimpse of the Future (Final Event)” te je privukla stručnjake iz prakse – Orqa d.o.o. i Zavod za automatiku i računalno inženjerstvo sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (SUZG FER) i studente s područja IT industrije. Konferenciji s brojnim predavanjima i prezentacijama rezultata istraživanja prisustvovalo je više od 100 sudionika. Uz članove projektnog tima “ORKAN”, na konferenciji su održane i prezentacije od strane vanjskih stručnjaka. Dragan Kovačević iz tvrtke Orqa d.o.o. podijelio je svoje razmišljanje o korištenju dronova u budućnosti kroz predavanje “Dronovi u obrazovanju – stvaranje profesije budućnosti”, dok je izvanredni profesor Matko Orsag sa SUZG FER održao predavanje na temu “Dronovi ili zračni roboti”. Oba predstavljanja uključila su interaktivnu raspravu okupljenjih stručnjaka i studenata.
Ova konferencija bila je integralni dio 12. Tjedna karijera, događaja u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike (CPSRK FOI), koji povezuje i spaja studente s poslodavcima iz gospodarstva.

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost
Projekt “ORKAN” (IP-2019-04-4864) financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000,00 eura, u trajanju od 48 mjeseci, od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2024. godine. Svrha projekta bila je razviti istraživačku platformu koja se sastoji od kontrolnog centra proširivog korisničkim aplikacijama i konstelacije bespilotnih letjelica. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Vrček sa SUZG FOI, a na projektu je od samog početka provedbe sudjelovao tim od 15 istraživača sa SUZG FOI, stručnjaci iz industrije i vanjski stručnjak sa Sveučilišta na Islandu, prof. dr. sc. Karl Gudmundsson.
Više o rezultatima dostupno je na mrežnoj stranici projekta.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.