Ireland meets Croatia concert series

  • 0
  • 123 views

Pod nazivom Ireland meets Croatia concert series, varaždinskoj publici ovog vikenda predstavit će se članovi irske vokalne skupine Ardu. Ardú je šesteročlana skupina iz Irske koja primarno djeluje u Dublinu i bavi se suvremenim a cappella pjevanjem – izvode aranžmane popularnih pjesama bez instrumenata, koristeći samo svoje glasove. Ardú je međunarodno prepoznata skupina – predstavljala je Irsku na festivalima diljem Europe, uključujući Tempere Vocal u Finskoj, Fringe festival u Edinburghu, vokal.total u Austriji, te festivale u Londonu, Italiji i Sloveniji. U sklopu europske turneje koju su održali 2019. godine nastupili su i u Hrvatskoj, i to u Zadru, Zagrebu i Daruvaru. Kako Ardú redovito održava koncerte izvan Irske, skupina se pokazala irskim ambasadorom suvremenog a cappella pjevanja, tim više što su 2017. osnovali Irish International A Cappella Festival koji u Dublinu ugošćuje brojne međunarodne a cappella skupine. Uz nastupanje, natjecanje i promociju a cappella pjevanja, Ardú razvija i edukativna partnerstva i programe u Irskoj te održava vokalne radionice s raznim ansamblima.

Postigli su edukacijsko partnerstvo sa Dundalk Institute of Technology, školom St Kevin’s, Crumlin u Dublinu, organizacijom Music Generation u Dun Laoghaireu te nacionalnom organizacijom Sing Ireland. Njihov edukacijski program popularan je u školama diljem Irske i dostiže mlade pjevače svih dobnih skupina, sposobnosti i obrazovanja. Članovi se kroz godine mijenjaju, a u trenutnoj postavi djeluju od rane 2023. godine.
Na koncertu u Varaždinu, kao posebni gosti, pridružit će im se članovi Varaždinskog vokalnog ansambla koji izvodi pjesme a capella, pretežito u pop i jazz stilu, ali također im nisu strani ni svi ostali žanrovi. U njihovim izvedbama glas se često koristi kao sredstvo oponašanja zvučnih boja raznih instrumenata te svaki član unutar ansambla nosi ulogu solista.
Koncert će se održati u subotu 21. listopada 2023. godine na Velikoj sceni HNK s početkom u 19.30 sati, a ulaznice po cijeni od 5 eura možete kupiti na blagajni HNK.

Varaždinski komorni orkestar održat će svoj prvi koncert sezone
Prev Post Varaždinski komorni orkestar održat će svoj prvi koncert sezone
Promocijom knjige “75 priča o albumima – Diskografska spajalica” obilježit će se Nacionalni dan albuma 2023.
Next Post Promocijom knjige “75 priča o albumima – Diskografska spajalica” obilježit će se Nacionalni dan albuma 2023.
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *