Dretar prozvao Plenkovićevu Vladu

Hrvatska Vlada zanemaruje prava hrvatskih državljana uhićenih u Grčkoj

  • 0
  • 238 views

Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta osvrnuo se na činjenicu kako 102 hrvatska građana čame u grčkom pritvoru od 8. kolovoza, kada su se dogodili neredi u Ateni, a čiji se postupak provodi izuzetno sporo.
– Premijer Andrej Plenković, je 21. kolovoza, na neformalnom susretu u Grčkoj izjavio kako mu je premijer Mitsotakis rekao kako će proces trajati još nekoliko tjedana. Dakle, poštovani premijeru, Mitsotakis vas je muljao budući da je odonda prošlo već sedam tjedana, to je bitno više od nekoliko. Nakon toga predsjednik Vlade RH rekao je da će se on pobrinuti da svi uhićeni imaju pravedan proces. Poštovani gospodine Plenkoviću, kakav je to pravedan proces, koji traje već više od dva mjeseca bez podizanja optužnice, bez ikakvih konkretnih dokaza uperenih protiv određene osobe – jasan je bio Dretar. On smatra kako su narušena osnovna prava postupka kao prava hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkome pritvoru te da predsjednik Vlade Andrej Plenković, svojom izjavom od 05. rujna, u kojoj navodi da koliko razumije istražni proces ide svoje kraju, očigledno puno toga ne razumije te da obmanjuje javnost iz osobno-političkih interesa.
– Imaju li Hrvatska i hrvatski državljani pravo da ih, barem svojim glasom, brane oni koji su ih i poslali da rade taj posao – upitao je Dretar. Po Europskom uhidbenom nalogu poslanom iz Atene, 23. rujna, hrvatska policija uhitila je devetoricu hrvatskih državljana na području RH, za koje slijedom europskog uhidbenog naloga i Zakona o međunarodnoj kaznenoj suradnji, Grčka traži izručenje. Dretar dodaje kako za sada još nema odgovora hoće li, ili ne, ta devetorica biti izručena Grčkoj, no tvrdi da se opravdano moramo bojati kada vidimo ovakvu frapantnu sporost hrvatske Vlade i odgovornih osoba.
– I to bi se moglo dogoditi da zbog nekog poltronstva, zbog neke usluge, bila ona unutar europskih pučana ili kakve druge političke igranke, ta devetorica budu izručena Grčkoj gdje bi se očigledno, samo pridružili uhićenim hrvatskim državljanima koji u pritvoru čame već dva mjeseca bez konkretnih dokaza, bez podizanja optužnice i samo je pitanje koliko će dugo tamo ostati. Pozivam na odgovornost premijera Vlade Andreja Plenkovića, ministra vanjskih poslova Gordana Grlićan Radmana, ministra Malenicu, jednako tako i ministra unutrašnjih poslova Božinovića – što radite? Imaju li Hrvatska i hrvatski državljani pravo da ih, barem svojim glasom, brane oni koji su ih i poslali da rade taj posao? Odgovorno tvrdim da hrvatska Vlada zanemaruje prava 102 hrvatska državljana koji se nalaze u Grčkoj! – zaključio je Davor Dretar.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.