Doživite profinjenost niti europskih čipaka

Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 15. do 17. rujna, imat će priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz čak 9 europskih zemalja. Program ovogodišnjeg Festivala bit će obogaćen i vrijednim kulturno - umjetničkim sadržajima koje će pripremiti Slovenija, ovogodišnja zemlja - partner festivala čipke u Lepoglavi - istaknuto je na konferenciji za novinare koja je održana u srijedu, 6. rujna u lepoglavskom Domu kulture.

  • 0
  • 156 views

Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.

-U vrijeme festivala naša će Lepoglava ponovo biti čipkarsko središte ne samo Hrvatske, nego i Europe. Posjetitelji međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi imat će prigodu doživjeti univerzalnu ljepotu čipki iz devet europskih zemalja. Posebno želim zahvaliti Republici Sloveniji, ovogodišnjoj zemlji partneru našeg festivala, i našim slovenskim prijateljima, ponajprije slovenskom veleposlaniku Gašperu Dovžanu, koji su pripremili bogat i atraktivni program na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi. Dođite na festival čipke u Lepoglavi i doživite profinjenost europskih čipaka i uživajte u bogatoj kulturnoj, ali i gastronomskoj i enološkoj ponudi na 27. Međunarodnom festivalu čipke – istaknuo je dipl. ing. Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Organizatori ovogodišnjeg, 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, priredit će izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj – Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.

 

Posjetitelji ovog međunarodnog festivala čipke moći će vidjeti i najljepše primjerke čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske te Slovenije – ovogodišnje zemlje – partnera, koja će posebno predstaviti znamenitu – idrijsku čipku, ali i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija.

-Veseli nas da će posjetitelji našega festivala ove godine imati prigodu po prvi puta vidjeti i čipke iz Crne Gore. Uz izložbe čipki, u Domu kulture i pavlinskom samostanu, posjetitelji će moći vidjeti i iznimne primjerke nakita inspiriranog čipkom te odjevnih i uporabnih predmeta čije je dizajnere nadahnula tradicijska baština, ali i demonstraciju izrade čipaka. I ove će godine na festivalu u Lepoglavi biti organizirane zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, ali i prateći kulturni i zabavni sadržaji – najavila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.

Program 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi započet će u petak, 15. rujna, kada će u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi biti organizirana predavanja o nematerijalnoj kulturnoj baštini lepoglavskog kraja, koje će održati dr. sc. Mirjana Posavec, te predavanje djelatnika Gradskog muzeja Varaždin, ali i revija Srednje strukovne škole Varaždin, radionica izrade predmeta od rogoza te izložba – Lepogavski festivali kroz filateliju. Festival će biti i službeno otvoren u 19 sati, a u 20 sati i 30 minuta, nakon svečanog podizanja festivalske zastave bit će organiziran i tradicionalni vatromet.

-Lepoglavsku čipku na izložbi – Profinjenost niti, ove ćemo godine predstaviti na nešto drugačiji i inovativan način. Profinjenost izrade lepoglavske čipke posjetitelji će moći doživjeti kroz povećalo, a posjetitelji će imati prigodu vidjeti i atraktivnu svjetlosnu instalaciju autora Andrije Večenaja – istaknula je Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava.

U subotu, 16. rujna, na Danu Republike Slovenije, bit će priređen kulturno – umjetnički program Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža, koncert kvarteta flauti – Inuaria te koncert najpoznatijeg slovenskog rock glazbenika – Zorana Predina.

Na festivalu će i ove godine biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a kao i svake godine posjetitelji će tijekom festivalskih dana u Lepoglavi moći uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi, jer će na priredbi – Okusi Hrvatske i Slovenije, biti upriličena i degustacija lepoglavskih i slovenskih jela i vrhunskih vina.

Cijena ulaznice za sve izložbe 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi je samo – 2 eura.

Ovogodišnji, 27. Međunarodni festival čipke bit će održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.