Na Danima Varaždinske županije održana panel rasprava – 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji

Obrtnici su uspješno prevladali sve izazove

  • 0
  • 327 views

U Županijskoj palači u utorak, 5. rujna, organizirana je panel rasprava povodom obilježavanja 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji, na kojoj su o svom poduzetničkom iskustvu i izazovima s kojima se susreću u poslovanju govorili naši obrtnici i poduzetnici.
– U Varaždinskoj županiji danas posluju 4.673 trgovačka društava i 3.517 obrta te 7.589 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ukupno je to 15.779 pravnih subjekata, pa možemo reći da se svaki deseti stanovnik Varaždinske županije bavi nekim vidom poduzetništva, što je zaista impresivan broj. Treće smo najrazvijenije gospodarstvo u Hrvatskoj, a imamo najmanju nezaposlenost od svega tri posto. Na našem području radi i 5.045 stranih radnika iz trećih država. Izazovi pred nama su digitalizacija i robotizacija, održivi razvoj i zaštita okoliša, te radna snaga. Ta tri područja su „top teme“, ne samo kod nas nego i u Europskoj uniji – rekao je župan Anđelko Stričak.
O izazovima digitalne transformacije gospodarstva na ovom skupu gospodarstvenika govorio je Dragutin Gložinić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin, dok se predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković posebno osvrnuo na promjenu trenda u obrtničkim djelatnostima u posljednjih 30 godina.

Sve više uslužnih obrta
-Svako društvo je razvijeno onoliko koliko je razvijeno njegovo gospodarstvo. U vrijeme kada je donesen prvi statut županijske obrtničke komore, krajem 1994. godine, imali smo u Varaždinskoj županiji dvjestotinjak obrta više nego danas. Strmoglavi pad broja obrta imali smo 2008. godine, u vrijeme velike recesije. Pred tu recesiju broj zaposlenih u obrtništvu Varaždinske županije, bez vlasnika obrta, bio je veći od 7 tisuća, dok je danas njihov broj veći od 5.200, pa zajedno s vlasnicima obrta iznosi više od 8.500 zaposlenih osoba. U proteklih trideset godina promijenila se je i struktura obrta. Ranije smo pretežito imali proizvodne i građevinske obrte, a danas je najviše obrta vezano uz pružanje usluga. Svake se godine otvara sve više uslužnih obrta dok broj novootvorenih proizvodnih obrta stagnira. Krajem 2022. godine u Varaždinskoj županiji je bilo 418 proizvodnih obrta ili 12,6 posto od ukupnog broja obrta te 1.779 uslužnih obrta ili 53,6 posto od ukupnog broja obrta u Varaždinskoj županiji. U području prijevoza osoba i stvari bilo je 326 obrta, odnosno, 9,8 posto, dok je trgovačkih obrta bilo 224 ili 6,7 posto. Najveći utjecaj na vrstu djelatnosti novootvorenih obrta ima obrazovanje, stoga Obrtnička komora Varaždinske županije ulaže velike napore kako bi se što više osnovnoškolaca odlučilo za daljnje obrazovanje u obrtničkim zanimanjima, napose deficitarnim, koja su vrlo atraktivna za tržište rada. Veliki oslonac u tome su nam upravo ravnatelji i stručno osoblje strukovnih škola u Varaždinskoj županiji – istaknuo je Igor Šoković.

Obrtnici – najvitalniji dio gospodarstva
Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i ovom je prigodom posebno zahvalio svim onim obrtnicima koji pored rada u svom obrtu, aktivno sudjeluju u radu udruženja obrtnika i Obrtničke komore Varaždinske županije.
-S pravom možemo reći kako su upravo obrtnici izrazito vitalni dio gospodarstva Varaždinske županije i da bi bez njihovog zajedničkog djelovanja naše društvo bilo daleko siromašnije, kako u gospodarskom, tako i kulturnom ali i svakom drugom pogledu. U protekla tri desetljeća naši su obrtnici bili suočeni s nizom izazova u poslovanju, no uspješno su prevladali te izazove. Ni recesija niti pandemija ih nije pokolebala da budu stup društva i da svojim radom doprinose svojim obiteljima i zajednici u kojoj žive – naglasio je predsjednik Županijske obrtničke komore i svim obrtnicima poželio bolje uvjete poslovanja.
Bez gospodarstva nema zapošljavanja
Branka Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin iznijela je analizu stanja nezaposlenosti u razdoblju od 1993. do 2023.
– Bez gospodarstva nema zapošljavanja i dobrih trendova. Gledamo li posljednjih 30 godina, vidimo da broj nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji Zavoda prati upravo gospodarska kretanja. Tako je 2002. godine, kad je bila gospodarska kriza, broj nezaposlenih bio najveći, bilo ih je više od 12.000 u evidenciji Zavoda. Potom je gospodarstvo počelo rasti sve do 2008. godine, nakon čega opet imamo uzlazni trend nezaposlenosti. Međutim, nakon toga raste gospodarstvo i bilježimo neprestani pad broja nezaposlenih osoba. I dok je 2002. godine stopa nezaposlenosti bila 18,2 posto, danas prosječna stopa nezaposlenosti iznosi 3,2 posto. Istovremeno, u Varaždinskoj županiji imamo više od 69.000 zaposlenih – navela je Branka Šaško.
U panel raspravi sudjelovali su Nada Zver, predsjednica Nadzornog odbora Ivančice iz Ivanca, Goran Kanižaj, predsjednik Uprave tvrtke SICK Mobilisis, Boris Kos, vlasnik tvrtke Kos Transporti, Valentina Gladović-Nedić, vlasnica obrta „Svjećarsko-medičarski obrt Slavica“, Krunoslav Novak, vlasnik ugostiteljskog obrta „Stari mlin“ i Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Obrtničke komore, vlasnica obrta „Studio Lidija“.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.