Projekt EUROFOLK – čuvar europske kulture Slovensko okupljanje Eurofolka u Šmartnu pri Litiji

  • 0
  • 114 views

Na temelju desetogodišnje uspješne suradnje i bogatog iskustva u realizaciji raznih europskih projekata, Općina Breznički Hum kao jedna od najuspješnijih općina ove vrste u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ove je godine krenula u realizaciju još jednog projekta koji financira Europska unija.
Bespovratna financijska sredstva za EU aktivnosti na području uključivanja i sudjelovanja građana ova je općina dobila u okviru programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti” (CERV) za projekt pod nazivom „Eurofolk – čuvar europske kulture“ – u okviru poziva za bratimljenje gradova. Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji će se realizirati 2023. godine s tri prijateljske općine – hrvatskim predstavnikom i koordinatorom projekta Općinom Breznički Hum, Općinom Šmartno pri Litiji iz Slovenije i austrijskim gradom Bleiburg – Pliberk. U projektu Bratimljenja gradova sudjeluje više od dvjesto stanovnika spomenutih općina triju zemalja sudionica.
Općina Breznički Hum kao prvi domaćin polovicom svibnja je svojim mještanima i njihovim gostima predstavila svu ljepotu sačuvanog folklornog bogatstva i etnologije središnje i sjeverne Hrvatske. Također su na prvom događanju sve tri općine potpisale sporazum o bratimljenju. Projekt “Eurofolk – čuvar europske kulture” pruža glavne alate za očuvanje europskog identiteta kroz promociju i katalogizaciju, te promovira bogatstvo narodnih nošnji i narodnih običaja karakterističnih za Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, s posebnim naglaskom na okolicu Brezničkog Huma i Šmartnog pri Litiji te grada Beleiburga – Pliberka.
Projekt doprinosi razvoju lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja i prenošenja tradicije ciljanim skupinama. Također potiče očuvanje folklorne baštine stvaranjem zbirke fotografija povijesne autohtone nošnje sudionika projekta Eurofolk, promociju i nadogradnju fotografija i znanja kroz izložbe, radionice i seminare tijekom provedbe projekta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, kao i putem modernih društvenih mreža diljem Europe i Svijeta. Partneri kroz radionice razmjenjuju primjere dobre prakse, te rade na razvoju budućih projekata i promocija, vrijednosti i načela EU kako bi se ta kultura očuvala i unaprijedila.

Buduća suradnja bit će osigurana kroz tzv. Twinning sporazume među zemljama partnerima, kako bi se osiguralo da projektne aktivnosti imaju širok pozitivan učinak i da budu vidljive javnosti, a koristit će se za promicanje projektnih aktivnosti i doprinosa EU-a putem alata za komunikaciju na društvenim mrežama (Facebook). Svrha projekta također je poticanje razmjene između stanovnika Hrvatske, Slovenije i Austrije te jačanje međusobnog razumijevanja i tolerancije podizanjem svijesti i uspostavom fotografske baze podataka bogatstva kulturne baštine vezane uz narodne nošnje i običaje.
Osim toga cilj je projekta postizanje triju događanja – po jednoga u svakoj zemlji sudionici projekta sa zajedničkom temom narodnih nošnji i običaja. Događaji se fokusiraju na građane, jednakost, pravednost i budućnost kako bi se privuklo mlađe generacije na sudjelovanje i kako bi se građanima omogućilo obnavljanje suradnje s EU i razvoj snažnijih osjećaja odgovornosti za europske projekte.
Eurofolk je svojevrsni vremeplov očuvane folklorne tradicije triju europskih zemalja – Slovenije, Austrije i Hrvatske – kroz umjetničke fotografije svjetski poznatog fotografa Davida Botonda, kojemu je Europska unija dodijelila visoko priznanje u Bruxellesu, gdje je dobio prestižnu nagradu “Europskog građanina za 2021.”.
Posljednji sastanak partnera na projektu održat će se u studenom u austrijskom Bleiburgu – Pliberku.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.