Na Danu otvorenih vrata obilježena treća godišnjica rada Centra MBM – Nasilje shvaćamo vrlo olako

Varaždinski Centar za mentalno zdravlje MBM u svojim je prostorima u Kurelčevoj ulici u petak, 25. kolovoza, na Danima otvorenih vrata obilježio treću godišnjicu rada. Tom su prigodom predstavili knjigu „Psihološki zaplet - Kratke priče o uvidima“ magistre psihologije Monike Melnjak te igrače karte „Filsi“.

  • 0
  • 8.975 views


-U ovoj, mojoj prvoj knjizi, dotaknula sam se različitih tema vezanih uz mentalno zdravlje, od obrambenih mehanizama, pozadine ljubavnih veza, do primjerice, uspjeha, koje sam obradila u formi kratkih priča. Knjiga je pisana na jednostavni i pristupačan način, a primarno je namijenjena odraslima, ali i svima onima koji su zainteresirani za svoje mentalno zdravlje, odnosno općenito za psihologiju. Danas smo predstavili i igrače karte s likovima – Filsi. Te smo simpatične likove, koji predstavljaju šest osnovnih emocija, osmislile još u vrijeme korone, kada smo pokrenule kampanju humanitarnog karaktera ne bi li djeci olakšale nošenje maskica, koje smo oslikale upravo s tim likovima. Filsi su sada ponovo oživjeli na kartama. Nadam se da će se svidjeti djeci, ali i odraslima, jer se njima mogu igrati i roditelji sa svojom djecom, djedovi i bake sa svojim unucima – rekla je Monika Melnjak, direktorica Centra MBM.
Primarni cilj ovoga centra, jedinog privatnog centra za mentalno zdravlje u ovom dijelu Hrvatske, je promicanje važnosti o brizi za mentalno zdravlje.
-Četiri psihologinje koje su zaposlene u našem centru bave se individualnim i grupnim savjetovanjima, psihodijagnostičkim obradama djece i odraslih. Testiramo inteligenciju, radimo profile ličnosti, ali organiziramo i javna predavanja, kakvo je bilo ono nedavno, kolegice Patricije Haček Zuber, koje je bilo posvećeno nasilju. No, misija Centra nije stati na pružanju individualne pomoći, zato razvijamo i suradnju s udrugama,vrtićima, školama. Na problem nasilja nažalost, često zatvaramo oči i pokušavamo gasiti požar s kapima vode. Nasilje se ne shvaća dovoljno ozbiljno. K nama često dolaze djeca koja su pretrpjela neki od oblika vršnjačkog nasilja, pa mogu reći kako se na vršnjačko nasilje često gleda kao na dječja posla, djeca su se eto, malo zezala pa su se potukla. Zato me i ne čude ekscesi kojima sve češće svjedočimo kako među djecom, tako i među odraslima. Senzacionalističko izvještavanje o takvim događajima ne pridonosi rješavanju problema, premalo se o nasilju razgovara sa stručnjacima. Rješenje tog problema leži upravo u edukaciji djece već od vrtićke dobi, ali i roditelja. Oni moraju znati kako da rade s djecom, kako da djeca prepoznaju svoje emocije. Djeci moramo dozvoliti i da budu i ljuti i tužni, bilo koja emocija je prihvatljiva. Moramo i bolje intervenirati, pomoći djeci kada traže pomoć i puno češće pitati stručnjake za savjet i poštivati ono što oni prenose – naglasila je Monika Melnjak na Danu otvorenih vrata Centra MBM.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.