Delegacije 7 zemalja o Zajedničkoj budućnosti Europe – Hrvatsku predstavljala Općina Breznički Hum

  • 0
  • 162 views

Pokraj mađarskog gradića Ohordieu Secuiescua u srcu rumunjske Transilvanije smjestilo se selo Kanyad. Regija je poznata po tome što ju oduvijek naseljavaju Mađari kojih u Rumunjskoj živi oko milijun i dvjesto tisuća raseljenih po regiji Transilvaniji, koja je nekada pripadala Austro-Ugarskoj Monarhiji. Činjenica je da upravo Mađari Rumunjima daju dodanu vrijednost u svakom smislu, što radi razine standarda života, a što radi kulture i povijesti, te u najvećem dijelu u gospodarskom i turističkom smislu. Konačno i najpoznatiji rumunjski suvenir grof Dracula potječe otuda. Dosadašnji višestruki boravci hrvatske delegacije iz Općine Breznički Hum na ovom području rezultirali su brojnim poslovnim poznanstvima i zajedničkim odrađenim europskim projektima, koji su općinama i gradovima zemlja sudionica putem eurofondova do sada već osigurali izvjesne financijske potpore. Posljednji takav europski projekt obuhvatio je sudionike 7 zemalja okupljene upravo u rumunjskom gradu Odorhieu, gdje svi govore mađarskim jezikom i gdje imate osjećaj kao da ste u obližnjoj Nagykanizsi ili Kaposvaru, a ne u čak tisuću kilometara udaljenom srcu daleke Rumunjske.

Slovaci, Nijemci, Srbi, Ukrajinci, Mađari i Rumunji, kojima je zajednička nacionalna pripadnost Mađarskom narodu, i koji sami sebe nazivaju Seklerima, te Hrvati kojima jedinu poteškoću u ovom društvu predstavlja upravo poznavanje mađarskog jezika, zahvaljujući komunikaciji na engleskom jeziku godinama već sudjeluju u provođenju Bruxelleskih projekata, kojima se nastoji razmijeniti i zbližiti njihova dosadašnja iskustva, a primjere dobre prakse koristiti za povećanje životnog standarda i angažiranijeg poslovanja u modernoj Europi.
Tema posljednjega takvog četverodnevnog projekta bila je Zajednička budućnost Europe (Common future in Europe) koju, kako su zaključili, ne možemo predvidjeti već samo reagirati i činiti ako se nešto dogodilo ili se događa. Ako imamo strategiju tad možemo pomoći na način da razvijemo brzinu i kapacitet reakcije – rekao je načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić u zaključcima konferencije. Boraveći u Rumunjskoj delegacija Brezničkog Huma sudjelovala je u još jednom europskom projektu koji je u isto vrijeme provođen u obližnjem mjestu Feliceni, tako da su hrvatski predstavnici prošli tjedan u Rumunjskoj odradili dva europska projekta i potpisali dva različita dokumenta o budućoj međupartnerskoj suradnji.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.