Obveze vlasnika pasa o čuvanju i držanju životinja

  • 0
  • 331 views

Policijska uprava varaždinska proteklog vikenda zabilježila je četiri događaja u kojima su sudjelovali psi, a koji su zbog neodgovornosti ili nedovoljne pažnje vlasnika, napali i usmrtili jednog psa i jednu mačku te tjelesno ozlijedili jednu osobu, kojom prilikom je ista zadobila lakše tjelesne ozlijede. Ujedno je u jednom događaju došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane jednog vlasnika psa, koji je protivno propisima vodio svog psa bez povodca. Protiv svih odgovornih vlasnika pasa, slijede novčane kazne, koje su nakon izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u rasponu od 200,00 do 1.000,00 eura. Policija će pismenim putem obavijestiti Državni inspektorat, veterinarsku inspekciju, kako bi isti postupili sukladno Pravilniku o opasnim psima.
Ovim putem ponovno apeliramo na vlasnike pasa da propuštanje nadzora može rezultirati izricanjem kazni za vlasnika te ugroziti sudbinu psa, i da imati psa znači imati i veliku odgovornost za njegovu dobrobit, za svoje obveze prema psu, ali i drugim ljudima.
Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama grada Varaždina, propisani su uvjeti držanja pasa, izvođenje na javne površine i obveze vlasnika.
Ističemo da posjednik pasa mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje pasa osigurati da životinja nije opasna za okolinu. Pse se smije izvoditi na javne površine ako su označeni mikročipom, na povodcu i pod nadzorom posjednika, dok su iznimke da se psi mogu kretati bez povodca, uz nadzor vlasnika na prostoru parkova za pse i na livadama i šumama ukoliko nisu dio lovišta ili užem centru grada Varaždina.
Posjednik kućnih ljubimaca dužan je držati ih na način da ne ometaju mir sustanara ili na drugi način krše dogovoreni kućni red stambene zgrade i stanara okolnih nekretnina.
Posebna kategorija pasa su opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, istim se smatra bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je:
• ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila,
• ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede,
• uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s
drugim psom;
• isto tako pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja (pit bull terijer) i njegovi križanci
Činjenicu da je pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka s nanesenim tjelesnim ozljedama ili usmrćenjem ili ničim izazvanom napadu na drugog psa s nanesenim teškim tjelesnim ozljedama. Za pse koji su napali ljude ili druge pse, veterinarski inspektor naložit će provjeru socijalizacije. Ukoliko se procijeni da isti nije za daljnje držanje jer je opasan za ljude i druge životinje, ili u slučaju da je došlo do ponovljenog napada, veterinarski inspektor može naložiti sukladno Zakonu o zaštiti životinja, postupak usmrćivanja psa. Takav postupak provodi se u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te zaštite imovine i tragičan je ishod za psa zbog neodgovornosti vlasnika koji su propustili pravilno odgojiti ili držati psa.
Za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete propisane Pravilnikom.
Nadležni veterinarski inspektor ovlašten je među ostalim, posjedniku privremeno oduzeti životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima ili koja je opasna za okolinu.
Svi građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili da se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje, mogu kontaktirati dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu, odnosno policiju.
Policija o svim postupanjima u kojima su sudjelovali psi izvještava komunalnog redara ili veterinarskog inspektora kako bi mogli postupiti temeljen svojih ovlasti prema neodgovornim vlasnicima.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.