Performerska svjetska krema na 25. Špancirfestu

  • 0
  • 243 views

Od samih početaka Špancirfesta najposebnija čarolija na festivalu ulični je program, a ulice i ulični performeri duša su ovog festivala. Cjelodnevnom gradskom šušuru posebnu draž daju uvijek pomno odabrani umjetnici, koji svojim inovativnim i kreativnim artističkim nastupima plijene pažnju brojnih posjetitelja. Mnogi od njih svoje su prve nastupe u Hrvatskoj održali baš na Špancirfestu.

Na ovogodišnji, jubilarni Špancirfest, iz raznih europskih zemalja stiže petnaestak umjetničkih skupina s više od 75 umjetnika. Posjetitelje očekuje više od 70 umjetničkih uličnih programa. Zasigurno će posebna atrakcija biti Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante, koji prvi put nastupaju u Hrvatskoj.

 

Simpatična obitelj performera, La Famiglia Mirabella, dolazi nam iz Italije. Nastupima u zraku, velikim osmijesima, akrobacijama, žongliranjem, a sve uz mnoštvo emocija, zasigurno će privući pažnju posjetitelja. Francuz Nicolas Bras svirat će na čak 18 različitih instrumenata koje je izradio recikliranjem raznih materijala. Jeste li se ikad susreli sa svjetlećim robotima na štulama? Ekipa Global Drummers-a priprema i pravo bubnjarsko iznenađenje. Posjetiteljima Špancirfesta već su dobro poznati štulaši iz skupine Stelzen Art koji nam ove godine stižu iz morskih dubina. Iako su vodena bića jednako su šarmantni i na kopnu. Tu su i njihovi prijatelji performeri Special Conquest na pneumatskim štulama, a prati ih neizostavni član ovog zanimljivog trija sa svojim čudnovatim vozilom, koje stvara male svemirske bljeskove.

Posebnost ovogodišnjeg festivala velika je produkcija plesno-kazališnog projekta People Power Partnership. Ovaj četverogodišnji europski projekt okuplja 104 mlada plesača od 18 do 25 godina iz 11 zemalja, a uoči Špancirfesta u Varaždin stiže 32 plesačica i plesa
a iz Velike Britanije, Portugala, Njemačke i Hrvatske. Mladi plesači će uz kreativni tim stvarati predstavu na licu mjesta koja će prerasti u multimedijalni spektakl, a svojom premijernom izvedbom prvog festivalskog dana na Kapucinskom trgu dodatno će zagrijati festivalsku atmosferu.

Umjetnički programi na ulici u izvedbi brojnih performera postaju prava čarolija i svojevrsni potpis ovog festivala, a nadopunjuje ih bogata kulturna baština koja stvara savršenu kulisu najljepše pozornice na otvorenom. Više informacija o programu Špancirfesta možete pronaći na službenim internetskim stranicama festivala www.spancirfest.com

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.