Drugi koncert sezone – Tri tamburaške legende i Varaždinski tamburaški orkestar

  • 0
  • 257 views

Drugi koncert sezone Varaždinskog tamburaškog orkestra održat će se ove nedjelje, 16. srpnja u Atriju Starog grada Varaždin s početkom u 20.00 sati. Varaždinski tamburaški orkestar (VTO) osnovan je 2005. s idejom da se stvori reprezentativni gradski tamburaški orkestar koji će okupiti najbolje tamburaške glazbenike u Varaždinu. Već na prvim koncertima orkestar pokazuje vrhunsku kvalitetu. U proteklih 15 godina djelovanja VTO redovito priređuje samostalne koncerte, nastupa na domaćim i međunarodnim smotrama i festivalima te redovito osvaja najviše nagrade i priznanja.
Orkestru će se na koncertu pridružiti tri hrvatske tamburaške legende, Boris Ćiro Gašparac, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.
Boris Ćiro Gašparac glazbom se bavi više od 55 godina. Glazbom se počeo baviti u rodnoj Požegi i najprije je tu bilo svega – i gitare, usne harmonike, bubnjeva te na kraju i svih tambura. Već u osnovnoj školi govorio je kako će biti pjevač što se na kraju i ostvarilo. Još u gimnazijskim klupama, 60tih godina prošlog stoljeća nastupa s grupom „Crni šest“ u jazz stilu. Najprije, samouk, a kasnije završava glazbenu školu „Lisinski“ u Zagrebu za solo pjevanje u kojoj je oblikovao svoju pjevačku izvedbu. U svojoj bogatoj karijeri nastupio je na brojnim festivalima i u TV emisijama posvećenim tamburaškoj glazbi, što redovito radi i danas. Valja istaknuti i njegovu humanitarnu stranu, naime g. Gašparac održao je više od 800 humanitarnih koncerata.
Svoje brojne skladbe objavljuje u sklopu brojnih kompilacija sa festivala na kojima je nastupao, a od albuma valja istaknuti albume: Zbogom moja pameti iz 2010. godine, Zlatna kolekcija iz 2012. godine, Ej, sudbino iz 2016. godine te album Godine objavljen 2017. Osim tamburaške glazbe velika mu je želja napraviti i jedan album starih rock balada. Veliki je zaljubljenik u tradicionalnu tamburašku glazbu i veseli ga što se tambura u Hrvatskoj razvija u pozitivnom smjeru, sve je više mladih, školovanih tamburaša, od kojih neki, moramo to istaknuti, sviraju i u Varaždinskom tamburaškom orkestru.
Stanko Šarić, pjevač i basprimaša tamburaškog sastava „Najbolji hrvatski tamburaši“. Najbolji hrvatski tamburaši, jedan od najznačajnijih tamburaških sastava u Hrvatskoj, svoj glazbeni uspon, tada pod imenom Zlatni dukati, započeli su 1. srpnja 1987. godine. Od tada pa sve do danas „Najbolji hrvatski tamburaši“ pod vodstvom g. Stanka Šarića nastavljaju s uspješnim radom, osvajanjem nagrada, snimanjem brojnih albuma i hitova i očuvanju izvorne tamburaške glazbe i jačanju nacionalnog duha. Godine 2017. sastav je pred prepunom KD Vatroslava Lisinskog proslavio 30. godina profesionalnog djelovanja, a tom je prilikom premijerno izvedena i pjesma „Pjesmo moja“, koju je Mario Vestić, autor svih velikih hitova sastava u posljednjih 20 godina, napisao posebno za tu priliku. Kroz stihove je opisana plodna karijera sastava koji je nakon više od 30 godina rada, objavio više od 30 albuma te više od
Šima Jovanovac se već više od pola stoljeća bavi glazbom koju je obogatio ne samo kao autor tamburaških skladbi  koje su toliko ušle u srce i dušu štovatelja lijepe pjesme, da su postale evergrini hrvatske glazbe, več i kao osnivač Festivala domoljubne pjesme BRODFEST,  te kao njegov umjetnički ravnatelj pod čijom se dirigentskom palicom o Hrvatskoj  i Hrvatskoj pjeva na svim narječjima Lijepe naše. Šima Jovanovac  je i osnivač prve producentske kuće u Slavoniji (M AUDIO VIDEO PRODUKCIJE) u kojoj su svoje prve korake napravili svi oni koji u svijetu tamburaške glazbe nešto znače    (Zlatni dukati, Kristali, Romanca, Slavonske lole, Viktorija Kulišić – Ðenka, itd.), a nedugo zatim i izdavačke kuće MULTI MUSIC MEDI-e , koja je pokrenula i prvi list mjesečnik za tamburaše simboličnog naslova -“TAMBURA”. Pored ovoga g. Jovanovac izdao je, 1992. godine, prvi tamburaški CD na svijetu. Te je godine, zajedno sa tamburaškim sastavom “Kristali” u mjesec i pol dana održao niz koncerata u Kanadi i tom prigodom prikupio značajna sredstva za ljude u Domovini, a sa ovom tradicijom nastavlja ne samo tijekom već i nakon završetka domovinskog rata.
Ulaznice za koncert mogu se kupiti sat vremena prije početka koncerta po cijeni od 5 eura.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.