Obilježavanje rođendana gitarističkog virtuoza Ivana Padovca

  • 0
  • 216 views

Povodom rođendana Ivana Padovca u subotu, 15. srpnja, u 18:30 sati bit će organizirano polaganje vijenca na grobu Ivana Padovca, a nakon čega zainteresirane očekuje koncert u Lapidariju Staroga grada u Varaždinu s početkom u 19:30 sati.

Na koncertu će nastupiti sopranistica Lucija Spevec i gitarist Igor Matavulj koji će izvoditi Padovčeve popijevke i skladbe. Koncert organiziraju Turistička zajednica grada Varaždina, Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin uz pokroviteljstvo Grada Varaždina, a ulaz je za posjetitelje besplatan.

 

Ivan Padovec je samouk učio gitaru i violinu kako bi se upisao na preparandiju, što je i uspio 1819. u Zagrebu. Paralelno je uzimao satove glasovira i harmonike, a život je posvetio isključivo glazbi, prije svega gitari i skladanju. Prema njegovim nacrtima u radionici bečkoga graditelja glazbala Staufera izrađena je gitara s 10 žica, koja se danas čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a replike su izložene u varaždinskoj Gradskoj vijećnici te u Padovčevoj rodnoj kući.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.