Kuburaška udruga Maruševec nastupila u završnom programu 57. Đakovačkih vezova

  • 0
  • 240 views

Jučer je središtem Đakova, prošao svečani mimohod u sklopu završnog programa ovogodišnjih 57. Đakovačkih vezova, manifestacije izvornog narodnog folklora međunarodnog karaktera.

Domaćini i brojni posjetitelji uživali su u defileu tradicijskih slavonskih narodnih nošnji i napjevima starih slavonskih pjesama posljednjeg dana Đakovačkih vezova. Iz inozemstva u mimohodu su sudjelovale folklorna skupina zemlje-partnera Republike Sjeverne Makedonije, iz Meksika, te skupine iseljenih Hrvata iz Chicaga i Detroita, SAD, njemačkog Stuttgarta, Unde u Mađarskoj, te Roškog Polja, Mostara i Širokog Brijega iz BiH.

Predstavljajući Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, program najvećeg hrvatskog tradicionalnog festivala, po 9. put svojim su prisustvom i nastupom uveličali članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec – KUM.

Đakovački vezovi u svom 57. izdanju pobudili su izniman interes folklornih skupina i županijskih smotri. Svečani mimohod središnja je, najreprezentativnija priredba Đakovačkih vezova, a ove godine u njemu je sudjelovalo 60 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, s 2.500 sudionika, 40 okićenih svatovskih zaprega i 50 jahača. Programu je nazočio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je čestitao članicama i članovima Kuburaške udruge Maruševec na čuvanju naše tradicije i kulture koju su predstavili širokoj publici na najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu u Đakovu.

 

Nakon povorke, program Đakovačkih vezova je premješten u Štrosmajerov park, gdje je održana Međunarodna smotra folklora, kao i Smotra folklora Hrvatske na kojoj su nastupili i KUD Salinovec te KUD Braća Radić iz Visokog. Uoči nastupa, članice i članovi Kuburaške udruge Maruševec glasnim pucanjem iz svojih kubura označili su početak smotre.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.