**Školarci ujedinjeni u podršci djeci na bolničkom liječenju**

Sjajna priča o projektu "Djeca u školama za djecu u bolnicama" udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

  • 0
  • 253 views

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori tijekom svibnja i lipnja ove godine provela je iznimno uspješan projekt pod nazivom “Djeca u školama za djecu u bolnicama”. U projektu, koji za cilj ima poticati razvoj empatije u dječjoj dobi kao temelja za budućnost ispunjenu međusobnim razumijevanjem i podrškom, sudjelovalo je preko 40 škola i više stotina učenika iz cijele Hrvatske.

Svrha projekta je uključiti djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti. Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori školarcima je dala priliku da svoju empatiju izraze kroz kreativni zadatak i nacrtaju svog klauna. Crteži pristigli na adresu CRVENIH NOSOVA će se tijekom ljetnih mjeseci izložiti na dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske čime će učenici biti direktno uključeni u proces podrške djeci na bolničkom liječenju.

Uz crteže, pristigle su i brojne poruke pohvale projekta te podrške radu CRVENIH NOSOVA od strane djelatnika škole.

„Objeručke smo prihvatili poziv CRVENIH NOSOVA da sudjelujemo u projektu “Djeca u školama za djecu u bolnicama” jer vjerujemo da da su iskrene, istinski ljudske, aktivnosti koje provode ogledni primjer načina na koji se zajednica može brinuti o pojedincu. CRVENI NOSOVI prepoznaju potrebu djeteta za igrom i smijehom i na svoj, intuitivan i neposredan način ispunjavaju tu dječju potrebu. Brigom, ne samo za fizičko zdravlje, već i za psihološku i duševnu dobrobit djeteta, klaunovidoktori pomažu našim najmlađima onda kad su najosjetljiviji i kad im je podrška najpotrebnija. Škola će uvijek, u skladu s mogućnostima, pomoći ovakvim inicijativama.”, poručio je ravnatelj OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda Igor Nikičić.

“Bolesnoj djeci na neki je način ukradeno djetinjstvo, a naše učenike želimo naučiti da radost koju imaju dijele s drugima. Osim razvoja humanih vrijednosti, sudjelovanjem u projektu pokazali su İzvrsnu kreativnost i sposobnost likovnog izražavanja. Svojim crtežima će sigurno izmamiti osmijehe i barem nakratko ugrijati srca djece na liječenju te im pomoći lakše prebroditi teške dane. Naši su učenici ponosni su mogli na ovaj način učiniti dobro i sa zadovoljstvom su se odazvali ovoj akciji.“, izjavila je zamjenica ravnateljice OŠ A. G. Matoša u Čačincima, Svjetlana Carić.

„Uveseljava me rad CRVENIH NOSOVA još od vremena kada sam, ne tako često na svu sreću, u bolnicu vodila vlastitu djecu. Primijetila sam da je odjel pedijatrije nekako ugodniji, šareniji, djeci prihvatljiviji. Od crteža i igrački, do odjeće medicinskog osoblja s veselim motivima. Ti prizori su opuštali i nas odrasle, a kamoli djecu. Pomislila sam tada kako bi bilo fantastično da i mi u Slavonskom Brodu imamo kalundoktore, barem povremeno! Uz njih djeca totalno zaboravila na zdravstvene probleme zbog kojih su u bolnici. I zato CRVENI NOSOVI, hvala vam što veselite, nasmijavajte, ohrabrujte naše male bolesnike, jer smijeh je najbolji lijek!“, podijelila je s udrugom Darija Grgić, učiteljica OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda.

 

Povezivanje ove dvije skupine djece ima duboki utjecaj na njihov emocionalni i socijalni razvoj. Školarci postaju svjesniji činjenice da svaka osoba zaslužuje ljubaznost, podršku i prijateljstvo. Uče kako biti empatični i suosjećajni, jer se svatko može naći u teškoj situaciji.

„Klaunovidoktori posjetili su me kad sam bio u bolnici zbog operacije. Prvo sam bio iznenađen, ali bilo mi je drago jer su me zabavili i pomogli mi da zaboravim da me boli i da mi je teško.“ uz crtež napisao je Marin, učenik 2. razreda.

“Izuzetno smo ponosni što smo kroz projekt „Djeca u školama za djecu u bolnicama“ napravili korak prema budućnosti prožetom empatijom, međusobnim razumijevanjem i podrškom” poručila je Voditeljica odjela prikupljanja sredstava i komunikacija Maja Rusan. „U Hrvatskoj djelujemo više od trinaest godina i smijehom osnažujemo djecu i njihove roditelje u bolnicama, starije osobe u domovima i ljude koji se suočavaju s krizama. Sve naše aktivnosti prožete su empatijom koju prenosimo od naših podržavatelja sve do krajnjih korisnika. Gledajući prekrasne i kreativne crteže koje smo dobili u sklopu projekta, ispričane priče i poruke podrške poslane djeci na bolničkom liječenju, vjerujemo da je vrijednost međusobne podrške i razumijevanja usađena školarcima neprocjenjiva za njihov razvoj u odgovorne i suosjećajne građane. Kad vidimo koliko je divnih mladih ljudi, njihovih roditelja i učitelja prepoznalo i podržalo našu misiju donošenja osmijeha, ne sumnjamo da nas čeka svijetla budućnost!“, zaključila je Rusan.

Saznajte kako i vi možete pomoći na https://www.crveninosovi.hr/#donate

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.