Grad Varaždin pobjednik je ovogodišnjega izdanja projekta Od izvora do mora u kategoriji velikih gradova

U akcijama čišćenja u 28 gradova gotovo pet tisuća volontera prikupilo je više od 152 tone ambalažnoga otpada

  • 0
  • 182 views

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnoga otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjega projekta Od izvora do mora. U kategoriji velikih gradova s više od 35.000 stanovnika pobjeda je pripala gradu Varaždinu. Uz njega, pobjeda je pripala gradovima Vinkovcima i Lipiku u kategoriji srednjih odnosno malih gradova.
Povjerenstvo za bodovanje sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista bodovalo je svih 28 gradova koji su se prijavili na ovogodišnji nagradni natječaj u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora.
Gotovo pet tisuća volontera priključilo se akcijama čišćenja te prikupilo 152 tone ambalažnoga otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada. Jedan je od ciljeva ovogodišnjega izdanja projekta i potpora urbanomu pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, tri grada pobjednika u ravnopravnima će iznosima podijeliti nagradu – 42 tisuće eura, a novac će biti utrošen na sadnju stabala na mjestima koja su sami odabrali.
Grad Varaždin na natječaj je prijavio plan sadnje novih stabala u Ulici Ivana Režeka, a to je mjesto odabrano na prijedlog građana koji tu čekaju autobus. Predloženim drvoredom zlatnih gledičija dodatno će se unaprijediti postojeća bioraznolikost u centru grada. I druga zelena površina predložena za urbano pošumljavanje nalazi se u istoj ulici, to je mali park uz dječje igralište. Novi drvored uz nogostup kojim se pristupa igralištu i parku doprinijet će prepoznatljivosti toga prostora u ulici te naglasiti njegovu ekološku i društvenu važnost u urbanoj slici cijele četvrti.

Varazdin, 220423.
Akcija ciscenja – Od izvora do mora. Ovom akcijom cisti se smece baceno u prirodu.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

„Iznimno smo zadovoljni velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati u ovogodišnjemu izdanju projekta Od izvora do mora i velikim brojem volontera koji su diljem Hrvatske marljivo skupljali ambalažni otpad. Naša nastojanja u području brige za okoliš i nastojanja partnera u ovome projektu naišla su na veliki odaziv građana koji su nam se pridružili. Također, ove je godine sudjelovalo čak 113 udruga, od organizacija Crvenoga križa do vatrogasnih i kulturno-umjetničkih društava. Dodatno nas raduje i činjenica da su nam se uz same gradove u projektu priključila i brojna tijela mjesne uprave. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje”, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.
Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Zatim su do kraja ožujka pregledane sve prijave te su odabrani gradovi za sudjelovanje u jednodnevnim akcijama, koje su počele 15. travnja velikom akcijom u Makarskoj, a završile 28. svibnja na otoku Istu. U kategoriji velikih gradova sudjelovali su: Bjelovar, Osijek, Rijeka, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar.
Svaki je grad izvijestio organizatore o rezultatima svoje akcije, tj. o broju volontera i količini prikupljenoga otpada, što su bili i najvažniji kriteriji pri bodovanju uspješnosti. Tijekom akcija gradovi su imali pomoć i podršku organizatora natječaja, koji su s ponosom gledali kako se tone odbačenoga ambalažnog otpada prikupljaju i potom pravilno zbrinjavaju, za što su bila zadužena komunalna poduzeća gradova sudionika.

Varazdin, 220423.
Akcija ciscenja – Od izvora do mora. Ovom akcijom cisti se smece baceno u prirodu.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će pobjednicima biti dodijeljene i posebne plakete.
Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.
Projekt Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce.

Više informacija dostupno je na poveznici https://bit.ly/3JRRpx0 i u digitalnome izdanju Jutarnjega lista.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.