STEM Centar za djecu i mlade

Uspješan završetak još jednog EU projekta Hrvatskog društva inženjera geotehnike

  • 0
  • 366 views

U Varaždinu se ovih dana završava provedba još jednog uspješnog EU projekta, kojim su grad i županija obogaćeni novim centrom za popularizaciju STEM područja među djecom i mladima. Projekt je proveden u partnerstvu Hrvatskog društva inženjera geotehnike i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim su volonterima u projektu sudjelovali i Hrvatsko društvo za inženjerstvo okoliša, Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ i Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

STEM Centar je smješten u prostoru Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i nudi učenicima osnovnih i srednjih škola velik broj interaktivnih STEM radionica iz područja inženjerstva okoliša. Kroz interdisciplinarni pristup, STEM centar potiče učenike na istraživanje, postavljanje pitanja i traženje rješenja za izazove s kojima se suočava suvremeni svijet te promiče svijest o potrebi očuvanja okoliša i važnosti održivog razvoja. Metodološki pristup koji se njeguje u Centru omogućava djeci i mladima da se upuste u istraživanje i uče na zanimljiv način, potičući njihovu radoznalost i interes za STEM područja znanosti. Tijekom projekta, u radionice Centra se uključila 31 pilot skupina s više od 550 djece i mladih ih 12 osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, koji su se prema vlastitim afinitetima mogli uključiti u programe Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija te Digitalne tehnologije u geoznanostima.
Posebnost Centra je jedinstvena Geološka zbirka koja sadrži više od 160 katalogiziranih uzoraka stijena i minerala. Tako se posjetitelji imaju priliku upoznati s raznovrsnim eksponatima i proučiti njihove značajke, doprinoseći svojem znanju o geologiji, prirodi i okolišu. Time Centar predstavlja iznimno vrijedan resurs za obrazovanje mladih generacija.
Kako bi se STEM centar približio mjestima u kojima se STEM aktivnosti rijeđe održavaju i manje su dostupne djeci i mladima, u sklopu projekta provedene su i terenske STEM radionice u koje se uključilo još gotovo 400 učenika iz 9 osnovnih škola u Varaždinskoj županiji. Cilj je ovih radionica podizanje svijesti djece i mladih o važnosti i postignućima STEM područja znanosti, poticanje njihovog kritičkog promišljanja, poticanje njihove kreativnosti i timskog rada te stjecanje praktičnih znanja i vještina iz područja inženjerstva okoliša. Učenici su imali priliku odabrati radionice u kojima su željeli sudjelovati, a svaka radionica bila je obogaćena interaktivnim i praktičnim aktivnostima.
U svrhu osiguravanja visokog standarda programa i provedbe radionica, voditelji i volonteri projekta kontinuirano su se usavršavali putem edukacija i studijskih putovanja kako bi upoznali najbolje prakse u vođenju STEM centara i provedbi STEM aktivnosti. Posjećene su brojne organizacije, ustanove i institucije koji su hrvatski lideri u STEM području: Park znanosti u Oroslavju, Društvo Bioteka u Zagrebu, Uduga Dokkica u Osijeku, Centar Med dvemi vodami u Križovcu, Fizikalno društvo u Splitu, Znanstveno-edukacijski centar i Astronomsko društvo u Višnjanu, Nacionalni parkovi Paklenica i Sjeverni Velebit, Ustanova za zaštitu prirode Kamenjak, Jama Baredine i špilja Vrelo u Fužinama, Podzemni tuneli – Zerostrasse u Puli i Sajam Mineralexpo u Splitu. Osim u domaćem okruženju, jačanje kapaciteta za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a provedilo se i u inozemstvu te su posjećeni Deutsches Technikmuseum i Science center Spectrum u Berlinu, Cité des Sciences et de l’industrie i Galerie de géologie et de minéralogie u Parizu, STEM education Center u Ateni, Cyprus Museum of Natural History, STEM education Cyprus i STEM Freak u Nikoziji i međunarodna konferencija o korištenju digitalnih tehnolologija u obrazovanju – CSEDU 2023 u Pragu.
Centar nastavlja s radom i nakon završetka projekta, a zainteresirane školske grupe mogu više informacija o mogućnostima posjete i organiziranju radionica pronaći na web stranici centra stem.gfv.hr, na kojoj mogu i online najaviti svoj dolazak. Na istoj se stranici može pristupiti web aplikaciji za virtualnu šetnju geološkom zbirkom i preuzeti digitalni katalog zbirke te se povezati sa sustavom za e-učenje s programskim sadržajima svih radionica STEM centra.

Projekt „STEM Centar za djecu i mlade“ provodio se tijekom posljednje dvije godine i završava 29. lipnja. Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), pri čemu je 15% financirano iz Državnog proračuna, dok je 85% sredstava osigurano putem Europskog socijalnog fonda.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.