Lagoda – Europska disc golf turneja krenula je u Varaždinu

McBeth dominatno do pobjede u Varaždinu

  • 0
  • 474 views

Američki disc golf profesionalac i šesterostruki svjetski prvak Paul McBeth dominantnim nastupom stigao je do pobjede na otvaranju europske disc golf turneje.

Turnir Pro Forester održavao se proteklog vikenda na terenu uređenom po nasipu rijeke Drave te u šumi uz sportsku dvoranu Arena Varaždin, a na njemu je sudjelovalo 133 natjecatelja koji su pristigli iz Australije, SAD-a i 22 europske države. Poseban značaj ovom turniru dao je dolazak najboljeg disc golfera u posljednjih deset godina te aktualnog svjetskog prvaka, amerikanca Paula McBetha, kojemu je ovo bio prvi nastup na nekom turniru u Jugoistočnoj Europi, a disc golferima iz cijele regije prva prilika da užvio na terenu vide igrača kojeg već godinama gledaju u prijenosima i snimkama sa velikih turnira u SAD-u i Sjevernoj Europi.

Natjecanja su se odvijala kroz tri runde pri čemu je svaka trajala oko 4 sata, a igrala se po jedna u petak, subotu i nedjelju. Vrijeme za igru je bilo ugodno, ali je sudionicima „posao“ otežavala povremena kiša, jači vjetar u nedjelju te neumorni rojevi komaraca.

U elitnoj otvorenoj kategoriji MPO sudjelovalo je 74 natjecatelja, a pobjedu je odnio McBeth odigravši turnir iz 157 bacanja, odnosno -29 bacanja u odnosu na par terena. Drugo mjesto osvojio je mladi Čeh Jakub Semerad, pobjednik Pro Forestera 2022, koji je za McBethom zaostao 8 bacanja te nije uspio obraniti titulu najboljeg na Dravi. Treće mjesto je, odličnom igrom u posljednjoj trećoj rundi, osvojio još jedan amerikanac – 54-godišnji Scott Stokely, legenda disc golfa, i igrač koji je profesionalne turnire redovito osvajao još 1984. godine, a danas putuje svijetom te promovira ovaj sport.

U otvorenoj ženskoj kategoriji FPO odvijala se neizvjesna borba za pobjednicu, a u konačnici titulu najbolje ponijela je estonka Marianne Must sa ukupno 209 bacanja, odnosno rezultatom od +11 u odnosu na par terena. Drugo mjesto pripalo je slovenki iz Murske Sobote i dobroj prijateljici Varaždinskih disc golfera Andreji Bernjak koja je za pobjednicom zaostala za samo jedno bacanje. Posljednje mjesto na postolju je osvojila još jedna estonka Birgit Vider uz zaostatak od četiri bacanja.

Ovom pobjedom je McBeth postao bogatiji za 1.600 €, Vider za 680 €, a najuspješniji sudionici su, ovisno o plasmanu, razdijelili nagradni fond od ukupno 18.200 €.

 

Ovim u dvije otvorene kategorije natjecanje se odvijalo i u četiri kategorije otvorene za igračice i igrače u dobi iznad 40 godina. U ženskoj 40+ pobjedu je odnijela Njemica Daniela Host, u muškoj 40+ pobijedio je finac Tapani Aulu, u muškoj 50+ finac Erkka Leivo, a u muškoj 55+ šveđanin Christer Christiansson.

Brojni sudionici natjecanja izrazili su izuzetno zadovoljstvo zahtjevnim i kreativno uređenim terenom, te su najavili svoj ponovni dolazak na novo izdanje turnira 2024. godine.

Natjecanje je snimala belgijska disc golf produkcija MDG Media, a snimke igre najboljih natjecatelja mogu se pronaći na njihovom YouTube kanalu. (https://www.youtube.com/@MDGMedia/videos ) Organizatore iz DGK Lagoda posebno veseli činjenica da su do sada objavljene snimke već sakupile više od 90.000 pregleda pa se disc golf pokazuje kao dobra prilika za promociju Varaždina i Hrvatske diljem svijeta.

Organizator ovog turnira je bio Disc golf klub Lagoda, a posao izvršnog organizatora su odradile varaždinske tvrtke Lagoda j.d.o.o. i Vall Tours.

Disc golf natjecanja u Varaždinu nastavljaju se u utorak 13.6. prvim kolom nove sezone rekreativne lige koja se igra u „šumici“ uz Vodovodnu ulicu te turnirom Spring Forester koji je na rasporedu kroz vikend 17. i 18. 6. na kojem će sudjelovati 50-ak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, a koji se igra na jednakom terenu kao i protekli turnir Europske turneje, samo sa značajno lakšim i kraćim stazama primjerenim za naše igrače.

Cjelokupni rezultati natjecanja nalaze se na stranicama svjetskog udruženja igrača PDGA:
Otvorene kategorije – https://www.pdga.com/tour/event/64025
Starosne kategorije – https://www.pdga.com/tour/event/64078

 

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.