Tri fakulteta zajednički organiziraju Svjetski dan zaštite okoliša u Varaždinu

  • 0
  • 1.331 views

Tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smještena u Varaždinu: Geotehnički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike u 2023. godini zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša, što je već treća po redu ovakva organizacija.
Time pridonose dobrobiti lokalne zajednice, kroz aktivnosti kojima promiču zaštitu okoliša.

Događaj će se održati 5.6.2023. u Varaždinu, u šetalištu Ivana Pavla II u vremenu od 10 do 17 sati.
Ovogodišnji Svjetski dan organizira pod sloganom #BeatPlasticPollution, s obzirom na to da je onečišćenje plastičnim otpadom ozbiljan globalni problem s dugoročnim i štetnim posljedicama.

Kroz tematske štandove fakulteti će predstaviti svoje projektne aktivnosti, od novih tehnologija pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada, o otpuštanju mikroplastike iz tekstila prilikom pranja odjeće te do primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.
Kako je ove godine naglasak na podsjećanju koliko su postupci ljudi u vezi rješavanja sve većeg problema onečišćenja plastikom važni – na sredini Šetališta biti će postavljena tri štanda s aktivnostima povezanima s otpadom od plastike i 3R pristupom: reduce – reuse – recycle (smanji – ponovno uporabi – recikliraj). Na ovim štandovima posjetitelji će moći saznati korisne informacije o načinima smanjenja otpada od plastike, njegove ponovne upotrebe i mogućnosti recikliranja kroz radionice, edukativne filmove, promotivne letke.

 

U Šetalištu će biti postavljene izložbene i edukativne makete, a održat će se i zanimljive radionice za djecu, primjerice o pravilnom odvajanju otpada, o odjevnim predmetima od vune s demonstracijom striženja ovce sa VR naočalama i radu 3D printera. Na zelenim površinama bit će postavljene dekice i jastuci za piknik.

Uz ova tri fakulteta, obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša aktivno su se ove godine priključile tvrtke Parkovi d.o.o. Varaždin, Čistoća d.o.o. Varaždin i Prehrambena industrija Vindija d.d.

Događaj tradicionalno podupiru Sveučilište u Zagrebu, Varaždinska županija, Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pozivamo sve zainteresirane da nam pridruže u ponedjeljak 5.6. u Varaždinu!

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.