Varaždinski osnovnoškolci budućnost vide u STEM-u

  • 0
  • 2.676 views

Dvjestotinjak učenika I. osnovne škole Varaždin s velikim je zanimanjem sudjelovalo u STEM radionicama koje su pomoću opreme iz STEM kombija održane na igralištu škole. STEM kombi školu je posjetio u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“. Nakon predstavljanja u Zagrebu taj kombi posjećuje središta 20 hrvatskih županija. Varaždin je tako 17. grad na njegovoj turneji zemljom.
Varaždinski osnovnoškolci pokazali su veliko znanje iz STEM područja, no većina ih do sada nije imala priliku koristiti uređaje koje rabe stručnjaci iz STEM područja. Zato su s velikim interesom proučavali podvodne i zračne dronove, durbine, digitalne lupe te stetoskope. Isprobali su i opremu za proučavanje vode i tla, naučili kako se određuje snaga vjetra, te doznali kako rade solarni paneli.
„Djeca najlakše uče kroz istraživanje i stjecanje novih iskustava. Zato smo im osmislili zanimljive zadatke u naša tri edukativna kutka posvećena biokemiji, medicini i tehnologiji. Želimo im omogućiti da sami uvide koliko je ne samo lako, nego i uzbudljivo otkrivati nove činjenice iz STEM područja. Nadamo se da ćemo na taj način djecu motivirati da ostanu zainteresirana za STEM i u godinama koje su pred njima. Sve što nas okružuje, vezano je uz STEM – od pravilne prehrane i lijekova do pametnih mobitela i automobila. Unatoč tome mnoga djeca gube interes za STEM jer im djeluje težak. Na nama odraslima je pokazati im da uz malo volje i truda u STEM-u mogu graditi svoju budućnost“, rekla je Katarina Horvat, stručna suradnica – edukatorica u udruzi Bioteka.
Nju i STEM ambasadorice oduševile su reakcije varaždinske djece na raznolike STEM zadatke te njihovi planovi vezani uz nastavak obrazovanja i karijera. Ako im se planovi ostvare, mnogi će raditi u STEM područjima.
„Od 2016. godine dodatno usmjeravamo školu prema STEM područjima. Za razvoj STEM-a važne su digitalna oprema i tehnologija o kojima su učitelji i učenici prva iskustva stekli tijekom mobilnosti u Erasmus projektima. Iz sredstava projekata školu smo opremili interaktivnim pločama i tabletima. Stečena znanja i vještine primjenjuju se u svakodnevnom radu. Na taj način osuvremenjava se i nastavni proces. Važan segment rada u ovom području je i robotika po kojoj je škola prepoznatljiva. Posebnu pozornost posvećujemo darovitim učenicima. Učenici su također uključeni u Centar izvrsnosti gdje stječu dodatna znanja iz STEM predmeta. Sudionici su županijskih, državnih i svjetskih natjecanja. Rado se uključuju i u radionice poput današnjih. Sve to skupa kod učenika doprinosi razvoju njihovoga znanstvenog i kritičkog mišljenja te timskog rada“, kazala je Karmen Hans-Jalšovec, ravnateljica I. osnovne škole Varaždin.
Zahvaljujući takvom odnosu škole prema STEM-u mnogi njezini osmaši uspješno upisuju gimnaziju, elektrotehničku te rudarsku srednju školu.

Nakon što su završili druženje sa školarcima, STEM ambasadori su STEM kombijem otišli do Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Tamo su Varaždince upoznavali s najvećim dostignućima iz STEM područja.
STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.
„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.