Osmo i posljednje izdanje Kliker festivala od 09. lipnja u Varaždinu

Predstave, radionice i koncerti

  • 0
  • 1.573 views

Kliker festival poziva da po osmi puta izađemo iz svojih soba i odmaknemo se od ekrana, te od 09. do 18. lipnja ove godine zaplešemo na varaždinskim ulicama i u kazalištu, zakoračimo u svijet mašte i umjetnosti, učimo i rastemo zajedno, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, kojoj su uz organizatore nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, direktorica ureda TZG Varaždin Jelena Toth i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.
Kliker festival pokreta i plesa svojoj maloj i velikoj publici donosi prave poslastice vrhunskih umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Litve, Španjolske, Nizozemske, Italije, Slovenije i Izraela. 10 dana, 10 predstava, a u uz njih i predavanja, istraživački projekti i radionice, koncerti, Plesokaz, Kliker choir i Klik klub simpozij, čine programe za sve uzraste, od beba do teenagera i njihovih odraslih. Jedna od posebnosti ovogodišnjeg festivala je i predstava za slijepu i slabovidnu djecu do 8 godina starosti, za koje Kliker priprema izvedbu litvanske predstave „World without eyes“.
– Znamo koliko je u današnjim vremenima teško organizirati jedan ovako velik festival čiji cilj je da kod djece pobudi kreativu i upravo ono što im u današnje vrijeme nedostaje, da su uključeni i dio neke veće priče u kojoj se mogu naći, a neki možda i pronaći svoj životni poziv u kreativnim zanimanjima. Ovakvi događaji su značajni jer predstavama i radionicama otvaraju direktnu interakciju i pobuđuju stvaralaštvo kod djece koja time dobivaju bolje uvjete za odrastanje – rekao je zamjenik gradonačelnika i najavio da će Grad Varaždin, koliko je to moguće, i dalje pružati podršku takvim projektima.

– Kliker festival je stasao iz Dana suvremenog plesa, te se kao varaždinski plesni festival događa zapravo 15.-tu godinu za redom. U tih 15 godina u Varaždinu smo ugostili više od 150 inozemnih plesnih predstava, više od 1000 umjetnika, koreografa, plesača, plesnih pedagoga, redatelja, teoretičara, predavača i kulturnih radnika iz cijelog svijeta, te najvažnije od svega, doprijeli do gotovo 20.000 djece, što je jako velika i važna brojka. U svim tim godinama rada ostvarili smo krasnu suradnju s varaždinskim školama i vrtićima, a postigli i to da varaždinska publika zna što je to kvalitetno kazalište i dobra dječja predstava, te se svake godine veseli Kliker festivalu – istakla je umjetnička ravnateljica festivala Sanja Tropp Frühwald i dodala kako je ovaj međunarodni festival jedinstven u regiji, ali i ovom dijelu Europe te nam jednom godišnje dovodi vrhunske programe i izvođače, a upravo takva vrsta festivala te briga za djecu i mladu publiku nije moguća bez suradnje i zajedničkih napora svih gradskih institucija u kulturi.
– Novost ovog izdanja su i POP UP programi, točnije programi koji nisu namijenjeni kazališnoj pozornici, već ulaze u škole i školske dvorane, te se na taj način integriramo u školski kurikulum i to ne samo u varaždinskim školama, već i školama i vrtićima diljem Varaždinske županije. Dodatno, domaćin Kliker festivalu će biti i Festival varaždinskih dvorišta u sklopu kojeg ćemo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Gradskim Muzejem Varaždin, preuzeti dvorište palače Sermage te spremamo veliki broj predstava i interaktivnih radionica za djecu svih uzrasta, ali i njihove odrasle – dodala je.
Svečano otvorenje festivala će se održati 10. lipnja s početkom u 18 sati na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, uz predstavu Pink Unicorns, u izvedbi zvijezda španjolske plesne i kazališne scene, kompanije La Macana. Festival starta i prije svečanog otvorenja kroz Erasmus + projekt Exit the room, u sklopu kojeg će u Varaždinu boraviti 25 mladih i razvijati nove programe te ih prezentirati na Kazališnom trgu na dan svečanog otvorenja Klikera.
Unseen world, Pink Unicorns, Srebrno zlato, Matta Matta, Stories in blue, Tajni vrt, Clay Play i Ljubičasto in concert by Cura i dečko, samo su dio kreativnih programa u kojima možete sudjelovati. Ovogodišnja edicija festivala upotpunjena je posebnim projektom razvoja publike naziva Mapiranje budućnosti. Proizlazeći iz dugoročne festivalske teme “festival s kojim rasteš”, ali i fazom transformacije festivalskog u neke nove formate, cilj ovog projekta je usmjeriti se prema budućnosti, sukreirajući je zajedno s mladom publikom i umjetnicima, suradnicima i gostima Kliker festivala i umjetničke organizacije Vrum.
Kliker program donosi i radionice suvremenog plesa i klasičnog baleta te site-specific izdanje kazališno plesne predstave Bazen umjetničke organizacije Škvadra, ali i koncert klasične glazbe uz kolače i babyccino za bebe, toddlere, djecu i njihove roditelje, u izvedbi MiniArtUrica, pijanistice Lee Šantek i flautistice Melanije Gradečak.
Svoj dio programa ima i KLIK KLUB koji, između ostalog, priprema simpozij “Plesna umjetnost u odgojno-obrazovnom procesu” namijenjen odgajateljima*icama, učiteljima*icama, nastavnicima*icama i voditeljima*icama aktivnosti za djecu i mlade koji su osvijestili važnost poticanja gibanja, pokreta i plesa u radu s djecom i mladima te tome pristupili studiozno.
– Klik klub kroz umreženu komunikaciju sa školama, vrtićima i studentima, daje odgovore na gomilu pitanja, ali i ono najvažnije – što njima treba, a mi im možemo ponuditi. Upravo kroz te odgovore skrojili smo plesno-pedagoške programe i skupili 50-tak članova. Kroz godinu smo odradili 6 edukacija s idejom povezivanja plesne sa drugim umjetnostima.
A te edukacije, ples i zagrljaji se nastavljaju i na Kliker festivalu kroz brojne programe, a između ostalog otvoreno predavanje “Poetsko tijelo u plesnom teatru za djecu” Nataše Govedić i predstavljanje knjige “Kako djeca opisuju svoje kazalište” Maše Rimac Jurinović – istakla je Iva Nemec, medijatorica programa Kliker festivala i voditeljica Klik Kluba.
– Želimo osloboditi djecu „zatočeništva“ edukativne situacije zbog koje idu u kazalište samo kada ih netko odvede i gledaju samo ono što moraju. Zato treba educirati učitelje i odgajatelje kako odabrati kvalitetne kazališne sadržaje, a djecu kako ih gledati i naučiti da odlaze u kazalište – dodala je Iva.
Na samom kraju ovogodišnjeg festivala održat će se, već tradicionalno, Plesokaz – program kraćih koreografskih cjelina plesača iz Varaždina, Požege, Čakovca, Zadra i Zagreba, a u režiji Davorke Čorko-Rodeš, voditeljice Plesnog studija Vindi.
Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin, Turističkom zajednicom Grada Varaždina kroz program Klikerovog dvorišta u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, Koncertnim uredom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu i Plesnim studijem Vindi te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstva Republike Litve i Veleposlanstva Republike Slovenije.
Ulaznice za predstave su dostupne na blagajni HNK u Varaždinu, a mogu se rezervirati i na klik@vrum.hr ili kupiti na dan programa (sat vremena prije) na festivalskoj blagajni u HNK u Varaždinu.
Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.