STEM kombi stiže u Varaždin

STEM kombi u četvrtak 1. lipnja 2023. godine stiže u Varaždin

  • 0
  • 2.818 views

STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici.
STEM kombi tijekom proljeća obilazi 20 hrvatskih županija. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održavaju niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce, srednjoškolce i ostale građane.
U STEM radionice tijekom četvrtka dopodne uključit će se učenici I. osnovne škole Varaždin. U raznovrsnim aktivnostima sudjelovat će oko 200 učenika škole.

Poslijepodne će STEM kombi biti parkiran ispred Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u Pavlinskoj ulici 2 u Varaždinu. STEM ambasadori s građanima će se družiti od 14 do 19 sati. Poticat će ih da isprobaju raznovrsnu STEM opremu te upoznaju vrijednost dostiguća iz STEM područja. Osvrnut će se i na slavne STEM-ovce iz povijesti. Djecu pritom posebno veseli susret sa STEM ambasadorima kostimiranima u Nikolu Teslu i Marie Curie.


STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.
„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.