Dan državnosti Republike Hrvatske u Zürichu proslavljen uz koncert i predstavljanje 53. Varaždinskih baroknih večeri

  • 0
  • 2.965 views

U Wasserkirche u Zürichu u subotu, 27. svibnja 2023. godine održana je svečana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske uz predstavljanje programa 53. Varaždinskih baroknih večeri, čija je zemlja partner ove godine Švicarska. Pozdravljajući brojne okupljene u „crkvi na vodi“ veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji dr. sc. Andrea Bekić čestitala je Dan državnosti koji se slavi 30. svibnja i zahvalila Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu, te Koncertnom uredu Varaždin što je upravo uz obilježavanje važnog datuma u hrvatskoj povijesti predstavljeno i partnerstvo baroknog festivala i Švicarske u ovoj festivalskoj godini. Generalni konzul u Zürichu Slobodan Mikac pozvao je okupljene pripadnike diplomatskog zbora, kao i brojne uglednike iz društvenog i političkog života Züricha da posjete Varaždin i njegov dugogodišnji barokni festival koji će se održati od 22. rujna do 4. listopada 2023. godine. „Varaždin je prekrasan u bilo koje doba godine, ali u jesen upravo zahvaljujući Varaždinskim baroknim večerima ima poseban šarm i prava je privilegija što će zahvaljujući ovogodišnjem partnerstvu publika u Varaždinu imati prigodu upoznati najbolje švicarske interprete barokne glazbe, kao i vrhunske hrvatske glazbenike i uživati u njihovim, siguran sam, iznimnim nastupima u varaždinskim crkvama i predivnim prostorima“, istaknuo je konzul Mikac.

Proslavi Dana državnosti i predstavljanju programa baroknog festivala nazočio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je poručio:„Počašćeni smo dobrodošlicom ovdje u Zürichu, kao i zainteresiranošću ljubitelja glazbe za naše Varaždinske barokne večeri koje su odavno prerasle granice našeg Varaždina i postale jedan od najpoznatijih europskih festivala rane glazbe. Drago nam je i što smo ovdje imali prigodu sresti predstavnike naših partnerskih gradova-švicarskog Schauffhausena i njemačkog Ravensburga s kojima pripremamo nove projekte“. Na svečanom koncertu u Wasserkirche čije je održavanje pomoglo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske nastupili su članovi ansambla Camerata Garestin (Ivana i Krešimir Lazar, Berislav Puškarić i Krešimir Has) koji su predstavili djela hrvatskih baroknih skladatelja i oduševili publiku, pruživši joj priliku da po prvi put posluša djela iz hrvatske barokne glazbene ostavštine. „Zahvaljujemo Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Veleposlanstvu i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Švicarskoj na prilici da predstavimo što smo sve pripremili za ovogodišnje 53. Varaždinske barokne večeri. Potrudili smo se ponovno našu baroknu publiku iznenaditi novim projektima i glazbenicima koji nisu do sada nastupali u Varaždinu i moramo reći da jedva čekamo ponovni susret i s našim prijateljima ovdje iz Züricha i Švicarske“, naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih večeri, koji je zajedno s ravnateljem Koncertnog ureda Varaždin i organizatorom festivala Raymondom Rojnikom i event managerom Matkom Topićem nazočio proslavi Dana državnosti u Zürichu.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.