Uspješno proveden Erasmus+ projekt na III. osnovnoj školi u Varaždinu: Our learning space – outdoor education

  • 0
  • 3.413 views

Tijekom proteklog tjedna, od 15. do 19. svibnja 2023., III. osnovna škola u Varaždinu bila je domaćin inspirativnog Erasmus+ projekta pod nazivom “Our Learning Space: Outdoor Education”. U sklopu projekta, učitelji iz Hrvatske, Italije, Portugala i Turske udružili su snage kako bi istražili prednosti i mogućnosti izvanučioničke nastave.
Cilj mobilnosti bio je potaknuti sudionike na motivirano učenje izvan učionice te im pružiti priliku da istraže i nauče o svijetu oko sebe kroz različite aktivnosti na otvorenom, odnosno izvan klasične učionice. Sudionici su sudjelovali u nizu radionica i aktivnosti usmjerenih na teme kao što su motivacija i prednosti izvanučioničke nastave, evaluacijske metode za takav pristup obrazovanju te važnost prirode i njenog utjecaja na naše svakodnevne živote.
Jedna od ključnih radionica bila je “Nature Gives Us” koja je istaknula važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa. Učitelji su iskoristili resurse koje nam daje priroda i izrađivali mirisne pločice. Posjetili smo i manufakturu OPG Petrović gdje smo imali priliku sudjelovati u radionici „Od sjemena do tanjura“ te smo se upoznali s ekološkim procesom proizvodnje proizvoda od heljde, buče i pira koje smo i degustirali. Sportske natjecateljske aktivnosti također su bile sastavni dio projekta. Učiteljii su se okušali u raznim sportskim aktivnostima i igrama, potičući timski rad, sportski duh i razvoj motoričkih vještina. Ove aktivnosti su promovirale zdrav način života među sudionicima te su potaknule njihovu tjelesnu aktivnost i socijalizaciju.
Primjeri izvanučioničke nastave na matematici i njemačkom jeziku dodatno su obogatili projekt. Učenici naše škole su kroz praktične primjere i aktivnosti pokazali kako su na otvorenom primjenjivali matematičke koncepte te razvijali svoje jezične vještine kroz komunikaciju na njemačkom jeziku.
Učitelji su sudjelovali i u jedinstvenom kulinarskom izazovu: timovi učitelja natjecali su se u pečenju klipića, omiljenog peciva s područja Varaždina, te zlevki, tradicionalnih slatko-slanih slastica koje su se pripremale s raznim nadjevima. Ovaj kulinarski izazov nije samo bio prilika za učitelje da pokažu svoje vještine u kuhinji, već je također promovirao kulturnu raznolikost i dijeljenje gastronomskih tradicija među sudionicima projekta. Kroz zajedničko kuhanje i degustaciju, učitelji su stekli dublje razumijevanje i poštovanje prema hrvatskoj kulinarskoj baštini.

 

Kako bi obogatili kulturnu dimenziju projekta, sudionici su posjetili grad Varaždin i istražili njegove znamenitosti. Također su uživali u roštilju na obali rijeke Drave, što je pružilo priliku za opušteno druženje i upoznavanje lokalne kulture.
Nadalje, sudionici su posjetili glavni grad Hrvatske, Zagreb, gdje su imali priliku razgledati glavne znamenitosti i upoznati se s bogatom poviješću i kulturom grada.
Kulturni vrhunac projekta bio je odlazak na koncert ansambla Lado, koji je održan kao poseban događaj u sklopu projekta. Sudionici su uživali u tradicionalnim plesovima, pjesmama i glazbi te su stekli uvid u bogatstvo hrvatske kulturne baštine.
Erasmus+ projekt “Our Learning Space: Outdoor Education” na III. osnovnoj školi u Varaždinu pokazao se kao izuzetno vrijedan i inspirativan projekt. Učitelji iz partnerskih zemalja uspješno su surađivali u stvaranju inovativnih obrazovnih iskustava koja će primijeniti u radu s učenicima. Projekt je pružio učiteljima mogućnost stjecanja novih znanja, razvoja vještina i otvaranja vrata interkulturalnom razumijevanju. III. osnovna škola u Varaždinu ponosna je na uspješno proveden projekt i zahvaljuje svim partnerima i sudionicima na njihovom doprinosu.

Koordinatorica projekta: Željka Hutinski

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.