Marko Zubak oduševio Preložane jedinstvenim papertoysima!Marko Zubak oduševio Preložane jedinstvenim papertoysima!

  • 0
  • 3.439 views

Danas je u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena samostalna izložba „Papirnata energija“ akademskog umjetnika Marka Zubaka. Izložba je otvorena povodom Međunarodnog dana muzeja, a organizirana je u suradnji sa Srednjom školom Prelog čiji su učenici nazočili svečanom otvorenju. Kustosice izložbe su nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol i ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak.

Na otvorenju je ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak predstavila umjetnika Marka Zubaka kazavši kako je autor započeo svoj studij na Likovnoj akademiji u Bologni te je potom diplomirao na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine i ističe se kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj. Nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol istaknula je kako Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Svakodnevan, nepretenciozan, fleksibilan i prilagodljiv za oblikovanje, papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem. Marko Zubak u sklopu aktualne izložbe predstavlja cijeli niz posve novih papertoysa koji su svojevrsni hommage kripto umjetnosti s naglaskom na njezin začetak i razvoj u samim počecima. Umjetnik koristi izložbeni prostor muzeja koji transformira u prostornu instalaciju sazdanu od širokog raspona lebdećih i samostojećih papirnatih skulptura, site-specific instalacija i tematskih serija unutar kojih se isprepliću klasični oblici likovne umjetnosti sa suvremenim tehnološkim dostignućima. Pojedinačni radovi, serije radova i tematske cjeline obogaćene neiscrpnom imaginacijom i britkim umom autora propitkuju naizgled uređeno društvo. Umjetnik Marko Zubak zahvalio se Muzeju i kustosicama na divnoj suradnji te rekao kako je svaki rad na izložbi početak novog ciklusa i razvoj svojevrsne podteme, te su mnogi radovi na izložbi nastali u suradnji s drugim umjetnicima.

Izložba u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga ostaje otvorena do 26. lipnja 2023.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.