U Varaždinu otvoren STEM Centar za djecu i mlade

Besplatne radionice za osnovne i srednje škole

  • 0
  • 2.828 views

Od prošlog tjedna djeci i mladima Varaždinske županije pruža se nova mogućnost proširenja znanja i spoznaja u STEM području, kroz sudjelovanje u aktivnostima novootvorenog STEM Centra za djecu i mlade. Centar učenicima nudi interaktivne radionice iz područja inženjerstva okoliša, koje kao interdisciplinarna znanost obuhvaća sve sastavnice STEM-a. Programi Centra sadrže tematske cjeline Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija i Digitalne tehnologije u geoznanostima, a način provedbe i složenost aktivnosti prilagođava se starosti učenika. U prostoru Centra smještena je i jedinstvena Geološka zbirka, s više od 160 katalogiziranih uzoraka stijena i minerala.
STEM centar za djecu i mlade smješten je u zgradi Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, a njegovo otvaranje rezultat je zajedničkih napora fakulteta, koji je ustupio na korištenje prostor nekadašnjeg atomskog skloništa i Hrvatskog društva inženjera geotehnike, koje je iz Europskih fondova osiguralo oko milijun kuna potrebnih za adaptaciju i opremanje prostora.
Centar je prošlog tjedna uputio poziv svim osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji da se sa svojim učenicima uključe u STEM radionice. Budući da se u ovoj početnoj fazi aktivnosti Centra financiraju iz projekta, sve su radionice besplatne. Za škole koje nisu iz Varaždina osiguran je i besplatan autobusni prijevoz, a sve učenike očekuje i lagano osvježenje u vidu varaždinskih klipića i sokova.

 

 

Više informacija o aktivnostima STEM Centra može se pronaći na web stranici https://stem.gfv.hr, na kojoj škole mogu ispuniti i online prijavu za dolazak svojih grupa učenika na radionice.
Uspostava STEM Centra za djecu i mlade jedna je od aktivnosti istoimenog ESF projekta kojeg od 29.06.2021. do 29.06.2023. godine provodi Hrvatsko društvo inženjera geotehnike u partnerstvu s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), od čega je 15% financirano sredstvima Državnog proračuna, a 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim volonterima u projektu sudjeluju i Hrvatsko društvo za inženjerstvo okoliša, Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ i Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

 

Obavezne napomene ispod logotipa EU vidljivosti:
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog društva inženjera geotehnike.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.